Sobota, 20. dubna 2024

Ústřední povodňová komise hodnotila cvičnou, ale i skutečnou povodňovou situaci

Ústřední povodňová komise hodnotila cvičnou, ale i skutečnou povodňovou situaci

Na Ministerstvu životního prostředí se dnes odpoledne v rámci protipovodňového cvičení Vltava a Labe 2007 sešla Ústřední povodňová komise (ÚPK) pod vedením ministra životního prostředí Martina Bursíka.

ÚPK se sešla, aby zhodnotila průběh cvičení, ovšem vzhledem k aktuální situaci se věnovala zároveň také reálné hydrometeorologické situaci v České republice. Náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Jan Kubát informoval ÚPK o skutečné povodňové situaci v některých krajích – především v Jihočeském kraji, jižní části Českomoravské vrchoviny a Beskydech a Jeseníkách. V těchto oblastech dochází k extrémním srážkám až přes 100 mm za 24 hodin. Nejhorší situace je v oblasti Jeseníků, kde spadlo doposud více než 130 mm srážek.

Trvalé srážky mírné až silné intenzity budou v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku ještě pokračovat do pátečního rána, na severovýchodě Moravy a Slezska pravděpodobně až do pátečního poledne. K opakování větších srážek by v následujících dnech již nemělo docházet. Vzhledem k dlouho trvajícímu suchu vodní toky stačí většinu srážek bez problémů pojmout. Povodňová aktivita je na většině míst na druhém stupni. V povodí Malše se očekává vzestup až na hranici 3. stupně povodňové aktivity. Ten byl zatím vyhlášen na Vidnávce a Bělé na severu Moravy, kde se předpokládá další vzestup hladiny. Hydrometeorologové varují, že by tu mohlo dojít k lokálním záplavám až na úrovni 20leté vody.

ÚPK zhodnotila i průběh cvičení Vltava a Labe 2007. ČHMÚ rozesílal cvičné varovné zprávy účastníkům cvičení z MŽP, Integrovaného záchranného systému, podniků povodí, krajů, obcí a dalších povodňových orgánů. Byla zřízena Povodňová služba MŽP, k níž se sbíhaly e-mailové zprávy se zpětnou reakcí (potvrzující e-maily). „Efektivní přenos informací byl při předchozích velkých povodních slabým místem. Proto jsme se na to zaměřili. Musím říci, že s výsledkem jsme nebyli spokojeni. Míra a rychlost návratnosti nebyla dostatečná,“ říká tajemník ÚPK a ředitel odbor ochrany vod MŽP Jan Hodovský. „Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem navrhneme určité metodické změny, jak v těchto případech dále postupovat, aby se efektivita komunikačních toků ještě dále zlepšila.“

Cvičení testovalo také nový digitá lní povodňový informační systém. „Tady jsme naopak s výsledky velmi spokojeni. Ukazuje se, že digitalizace celého povodňového informačního systému může významně zlepšit a zrychlit informovanost povodňových orgánů,“ shrnuje Jan Hodovský.

MŽP připravilo v rámci činnosti Povodňové služby telefonní linky pro poskytování informací o systému řízení protipovodňové ochrany, a to: k řízení ochrany před povodněmi 606 612 698 a k provozu a významu povodňového informačního systému a digitálního povodňového plánu 602 334 744. Dotazy lze pokládat i elektronicky na e-mail: povodnova_sluzba@env.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů