Středa, 24. dubna 2024

Čištění odpadních vod v ohrožení

Čištění odpadních vod v ohrožení
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) na základě kontroly provedené na ministerstvu zemědělství varuje, že Česká republika možná nestihne splnit do rou 2010 svůj závazek k čištění městských odpadních vod. Chybí 11 miliard korun.

Závazek ČR vyplývá z implementace směrnice Rady Evropského společenství o čištění městských odpadních vod.

Kontrola NKÚ měla prověřit, jak jsou poskytovány, čerpány a využívány finanční prostředky na vybrané investiční akce vodohospodářských a ekologických staveb v působnosti ministerstva zemědělství (MZe). Kontrolováno bylo i to, jak se podařilo napravit již dříve zjištěné nedostaky. Výsledky prověrky však ukázaly na rostoucí rizika.

Pod drobnohledem se ocitlo zejména plnění požadavků, které vyplývají z implementace uvedené směrnice. Vláda v roce 2000 schválila implementační plán, který následně počítal s finančními částkami i s realizací jednotlivých vodohospodářských staveb, a který byl postupně v dalších letech upřesňován.

„Ročně aktualizované strategie financování nejsou plněny a realizace řady akcí je odsouvána do let 2008 až 2010. V roce 2005 byla např. vynaložena jen necelá polovina plánovaných finančních prostředků,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. „Ministerstvo zemědělství přitom stále nemá dostatečné podklady o schopnosti investorů zajistit vlastní zdroje v odhadované výši 11,2 mld. korun, potřebné k tomu, aby bylo zajištěno spolufinancování akcí z prostředků Evropské unie,“

V šestnácti aglomeracích nebyl dodržen termín dokončení do roku 2006. Opatření bylo realizováno pro 2,7 mil. ekvivalentních obyvatel, což je o 27 % méně, než bylo do konce roku 2006 předpokládáno. „Významně vzrůstá riziko, že závazek České republiky nebude v roce 2010 splněn,“ řekl F. Dohnal.

Prověřováno bylo období od roku 2003, v některých případech i období předcházející. Kontrolovanými osobami byly ministerstvo zemědělství a vybraní příjemci dotací.

http://www.marketingovenoviny.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů