Pátek, 29. března 2024

Odpadní vody ze Sidonie se zřejmě budou čistit na Slovensku

Odpadní vody ze Sidonie se zřejmě budou čistit na Slovensku

BRUMOV-BYLNICE - Odpadní vody z domů v Sidonii, odlehlé části Brumova-Bylnice, budou zřejmě čištěny na Slovensku. Radnice uvažuje o tom, že by se osada ležící přímo na hranicích připojila na čističku ve slovenské obci Horné Srnie. ČTK to řekl starosta města Brumov-Bylnice Zdenek Blanař. Sidonie by se zároveň mohla dočkat vodovodu s vlastní úpravnou pitné vody využívající místní zdroj.

Obyvatelé Sidonie nyní získávají vodu především z vlastních studní, odpadní vody pak mnohdy končí v místním vodním toku. "Stavba kanalizačního sběrače ze Sidonie do města je takřka nemožná," uvedl Blanař. Osada Sidonie je totiž od centra Brumova-Bylnice vzdálená asi osm kilometrů, náklady by navíc neúměrně zvýšila i nutnost vypořádat se s náročným terénem.

Problém s odpadními vodami musí radnice v Brumově-Bylnici vyřešit i v další odlehlé osadě, Svatém Štěpánu. Osada je od centra města vzdálená asi čtyři kilometry. "Zde uvažujeme o stavbě samostatné čističky, vodovod jsme sem přivedli již v minulosti," uvedl Blanař. Na obě investice chce město získat dotace z evropských fondů.

Podle posledních aktuálních údajů Českého statistického úřadu žilo v roce 2005 ve Zlínském kraji v domech s připojením na kanalizaci 80 procent obyvatel. Jen asi u dvou třetin obyvatel kraje jsou ale odpadní vody před vypouštěním do vodních toků centrálně čištěny. Přístup k pitné vodě z vodovodu pak mělo v roce 2006 asi 90 procent obyvatel.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů