Středa, 24. dubna 2024

Bohuslavická vodní elektrárna zahájí v listopadu zkušební provoz

Bohuslavická vodní elektrárna zahájí v listopadu zkušební provoz

BOHUSLAVICE NAD VLÁŘÍ - Malá vodní elektrárna, která nyní vzniká u Bohuslavic nad Vláří na Zlínsku, zahájí zkušební provoz zřejmě ještě v listopadu letošního roku. Investorem a provozovatelem je obec, která očekává za prodej elektrické energie roční tržby ve výši 300.000 až 400.000 korun. Na dotaz ČTK to dnes řekl starosta Jiří Slovák.

Celkové náklady na výstavbu elektrárny činí asi devět milionů korun, část prostředků obec získala ze zdrojů Evropské unie. Po dokončení zařízení se Bohuslavice nad Vláří stanou první obcí ve Zlínském kraji, která bude dodávat do distribuční sítě energii vyrobenou ve vodní elektrárně. Z výnosů bude obecní úřad nejdříve splácet půjčku, poté budou tržby příjmem rozpočtu.

Elektrárna vzniká úpravou objektu jezu na řece Vláře, který v minulosti sloužil pro odběr užitkové vody pro nedaleký průmyslový areál někdejších Vlárských strojíren. V posledních letech ale jez z roku 1953 svému účelu nesloužil a chátral. Ve Zlínském kraji je několik vodních elektráren, jež dodávají elektřinu do rozvodné sítě, většinou ale patří velkým společnostem.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů