Čtvrtek, 28. března 2024

Umělci, vědci i politici budou na gumových člunech diskutovat o budoucnosti Labe

Umělci, vědci i politici budou na gumových člunech diskutovat o budoucnosti Labe

DĚČÍN – Sdružení Arnika společně s německou organizací Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) pořádá v pátek 21. září plavbu na gumových člunech nejkrásnějšími úseky labského kaňonu. Odborníci, politici i umělci budou během plavby diskutovat o budoucnosti této poslední velké přírodě blízké řeky v Evropě.

 

Podle Kateřiny Režné ze sdružení Arnika ztrácí Labe v poslední době význam vodní cesty. Důvodem jsou vedle ztráty zájmu o tento způsob dopravy také klimatické změny, které ještě zhoršují kolísání hladiny. Především dlouhá letní období nízké vody znemožňují rentabilní lodní dopravu. „Ani výstavba jezu u Děčína tento problém nevyřeší,“ tvrdí Režná.

 

„Aby plánované jezy na české straně měly nějaký význam, musely by se i na německé straně vystavět jezy. To 21. června potvrdil německým poslancům český velvyslanec Rudolf Jindrák. To ale německá spolková vláda odmítá.“ vysvětluje dále Režná. „Plavební podmínky jsou prostě na německé straně stejné jako v Čechách. Těžko tedy jez u Děčína vyřeší problémy, které se týkají celé řeky,“ doplnila Režná.

 

Umělci, aktivisté, odborníci i politici z České republiky a z Německa budou během plavby diskutovat o tom, jaké jsou záměry německých i českých úřadů na Labi, o alternativách pro přepravu zboží i o tom, jak bude asi Labe vypadat v příštích desetiletích. „Doufáme, že si také účastníci plavby vychutnají impozantní Labský kaňon z neobvyklé perspektivy a že tento pohled nám všem připomene, čím je řeka Labe tak výjimečná a proč stojí za to ji chránit,“ doplňuje Režná.

 

Mezi účastníky bude také Werner Hentschel, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, dokumentarista České televize Jan Šafr, ústecký zastupitel Karel Nepraš, básník Tomáš Řezníček a další.

 

Plavba začíná po 11. hodině v Děčíně na pravém břehu Labe pod děčínským zámkem. Plavbu povede Dr. Ernst Paul Dörfler z BUND – Elbeprojekt. Účastníci „Dialogu na lodi“ společně splaví 20 říčních kilometrů skrz České a Saské Švýcarsko. Do Bad Schandaou by čluny měly dorazit před 18 hodinou.

 

Organizátorkou a kontaktní osobou pro české účastníky je Kateřina Režná, na kterou se můžete obracet s dotazy: katerina.rezna@arnika.org, 737 551 108.

 

Česko německý Dialog na lodi se uskuteční v rámci projektu Labe – naše společné dědictví, který podpořil Česko-německý fond budoucnosti.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů