Sobota, 20. dubna 2024

Vodní elektrárna v Bohuslavicích bude hotová koncem října

Vodní elektrárna v Bohuslavicích bude hotová koncem října

ZLÍNSKO - Malá vodní elektrárna, kterou od července budují v Bohuslavicích nad Vláří na Luhačovicku, už se pyšní novými turbínami. Dokončená má být koncem října.


Do elektrárny, která vznikne na jezu, už pracovníci osazují generátory a provádějí kabeláž. „Příští týden se chystáme zapojit elektřinu do turbín a potom navést na rozvodnou síť,“ přiblížil vedoucí divize realizační společnosti Pozimos Josef Lysoněk, který má samotnou stavbu na starosti. „Na konec října jsou naplánovány komplexní zkoušky. Musíme zjistit, zda elektrárna funguje tak, jak má,“ dodal Lysoněk.

Dvě menší turbíny přitom mohou fungovat odděleně v závislosti na množství vody. „Měly by být v provozu přibližně polovinu dní v roce. Každá z nich má výkon kolem osmnácti kilowattů,“ upřesnil Lysoněk. To znamená, že se na ně mohou připojit spotřebiče s maximálním výkonem 36 kilowattů za hodinu. „Kdybych to měl přiblížit, mohlo by to zásobovat osmnáct vytápěcích pokojových zařízení s elektrickou spirálou,“ upřesnil.

Záleží prý ale na tom, jaké bude počasí. Pokud budou srážky, turbíny pojedou, v opačném případě ne. Elektrárna vyjde Bohuslavice nad Vláří celkem na sedm a půl milionu korun. Pět procent financuje stát, šedesát procent Evropská unie a dva a půl milionu korun si vzala obec na úvěr.
 Marie Šidlová

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů