Pátek, 29. března 2024

Vyhláška o provozu vodních skútrů podepsána

Vyhláška o provozu vodních skútrů podepsána

Ministr dopravy Aleš Řebíček i přes trvající vládní prázdniny včera večer podepsal vyhlášku upravující provoz vodních skútrů na českých nádržích a vodních tocích.  Nyní již nic nebrání tomu, aby po vyhlášení ve Sbírce zákonů nabyla vyhláška účinnosti. I přes značnou složitost celé problematiky a veliké množství dotčených míst se tak podařilo najít mnohostranně akceptovatelný kompromis.

Cílem návrhu novely vyhlášky č. 241/2002 Sb. bylo umožnit po přechodnou dobu provoz vodních skútrů na speciálně vymezených plochách i v hlavní letní sezóně za podmínky maximální ochrany zájmů dotčených obcí s tím, že tyto zájmy mohou být v budoucnu definitivně a komplexně vyřešeny až prostřednictvím novely zákona o vnitrozemské plavbě.

Za účelem nalezení přechodného řešení regulace letního provozu vodních skútrů pro část plavební sezóny 2007 a sezónu 2008 se uskutečnila dvě jednání mezi Ministerstvem dopravy  a Českou sportovní asociací vodních skútrů dne 12. dubna 2007 a 24. dubna 2007. Výsledkem jednání byla shoda, že navržená novela vyhlášky je použitelným řešením dané situace. Současně byl návrh vyhlášky v meziresortním připomínkovém řízení zaslán nejen Svazu měst a obcí, ale i konkrétním obcím, které přicházejí v úvahu jako dotčené letním provozem vodních skútrů. K předloženému materiálu vyjádřila převažující většina obcí, jakož i Svaz měst a obcí ČR souhlasné stanovisko.

Obecně bude možné používat skútry pouze na speciálně vymezených lokalitách označených odpovídajícími plavebními znaky, na vodních nádržích a úsecích vodních toků, na kterých nejsou povrchové vody využívané ke koupání a které se ani zčásti nenachází na území národního parku, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky, přírodního parku, evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti.

 

Kontakt pro další informace:

Tiskové oddělení  MD

Tel.: 225 131 591, e-mail: press@mdcr.cz

nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12

PO BOX 9, 110 15 Praha 1

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů