Čtvrtek, 28. března 2024

Třetihorní mořská voda léčí na břehu Dyje

Třetihorní mořská voda léčí na břehu Dyje
 

Tři miliony let stará mořská voda má svůj domov na jihu Moravy. Nevěříte? Tak přijeďte vyzkoušet solanku do lázní Lednice, nejmladších moravských lázní, které léčí právě takovou vodou nejeden neduh.

A kde se tady tak stará vody z moře vzala? Poměrně jednoduše. Před dávnými věky tu bylo dno prehistorického moře a když se při třetihorním vrásnění Morava zvedla ze dna, zůstala mořská voda uvězněna v podzemních slujích. A protože je tento kout Moravy znám – vedle vína a nádherné historie - také těžbou ropy a zemního plynu, objevili tu v padesátých letech minulého století naftaři při těžbě ropy i vodu která obsahuje výrazné množství jodu.

Tento poznatek byl pro lékaře hodonínské nemocnice signálem, aby se pustili do výzkumu účinků těchto vod. A za krátký čas tu s nemalými úspěchy začali léčit pacienty, kteří za války utrpěli těžká zranění kostí. Zaměřili se také na léčbu pacientů s poruchami pohybového ústrojí. Výsledky byly velmi povzbudivé. Na základě těchto skutečností převzal v 70. letech minulého století výzkum hodonínské vody Výzkumný ústav balneologický v Mariánských lázních, s cílem prověřit její skutečné léčebné účinky. Bylo tu odléčeno několik tisíc pacientů a na základě hmatatelných výsledků léčby bylo doporučeno vybudování lázní v Hodoníně. Ty byly slavnostně otevřeny v roce 1979. A je to zhruba pět let, kdy se podobný průzkum jako v Hodoníně uskutečnil i v Lednici. A protože chemické složení minerálních vod je v Lednici prakticky stejné jako v Hodoníně, vyrostli v letošním roce lázně i tady.

Specialitou a základním přírodním léčivým zdrojem lednických lázní je jodobromová voda, která patří mezi nejkvalitnější vody svého druhu v Evropě. Tato voda – nazývaná solanka - má vysoký obsah jodových solí s poměrně nízkou mineralizací. Zdejší ložiska silně mineralizované jodobromové vody se mohou pochlubit obsahem jodidů přesahující 30mg/litr a bromidů v rozmezí 40 – 60 mg/litr.

Účinky lednické jodobromové minerální vody působí blahodárně na pohybové ústrojí, stavy po úrazech a operacích, na neurologické nemoci a nemocí oběhového systému, gynekologické potíže a stavy po popáleninách. Přírodní léčivý zdroj minerální vody pak doplňují hydroterapie, masáže, peloidní zábaly, kryoterapie, elektroléčba, uhličité koupele, reflexní terapie, kineziterapie a další lázeňské procedury. Ve spojení s návštěvou tohoto romantického kraje v jihovýchodním cípu České republiky působí zdejší lázně opravdu oživujícím způsobem.

Účinky přírodního jodu obsaženého v solance:


Má výrazné celkové protizánětlivé a lokální hojivé účinky.
Působí biostimulačně - podporuje výživu tkání.
Účinným způsobem zlepšuje funkci cévního systému.
Přírodním způsobem desinfikuje.
Sublimuje (uvolňuje se do ovzduší) a tím blahodárně působí na dýchací cesty.

Autor: Jaromír Pohan

http://www.femina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů