Pátek, 29. března 2024

Izraelské moře připomíná septik

Izraelské moře připomíná septik
Středozemní moře je často označováno za nejznečištěnější na světě. Vody kolem Tel Avivu dokládají, proč tomu tak je. Do moře jsou podle ochránců životního prostředí vypouštěny těžké kovy a pesticidy a vláda to toleruje. Společnost, která se stará o kanalizaci oblasti, v níž žije 2 a půl milionu lidí, je největším znečišťovatelem východního Středomoří.

"Stav izraelských pobřežních vod je hrozivý," uvádí ve své zprávě o znečištění moře pro rok 2007 ekologická skupina Zalul.

21 zemí přiléhajících ke Středozemnímu moři sdílí problémy jako jsou přelidnění pobřežních oblastí, nadměrný rybolov a znečištění. Avšak v Izraeli, dlouhodobě zaměstnaném bezpečnostními otázkami, trvalo dlouho, než se někdo začal zabývat ekologickými problémy.

"Vnímání moře jakožto velké otevřené odpadní jímky je v Izraeli všeobecně rozšířené a může mít nedozírné následky," napsal nedávno v úvodníku list Jerusalem Post.

Dítě tam neberu

Šestatřicetiletá bývalá zdravotní sestra Claude Leviová je matkou dvou dětí. Říká, že v moři se už několik let nekoupala, přestože bydlí jen deset minut cesty autem od pláže. "Voda není čistá a nemám ráda medúzy," vysvětluje. "Svou holčičku beru do bazénu. Nikdy jsem ji nevzala na pláž."

Organizace Zalul už svedla vítěznou bitvu proti klecím na ryby, které poškozují korálové útesy v Rudém moři. Nyní se soustředí na boj proti povolenkám na vypouštění odpadové vody. Vládní úředníci podle Zalul vydají každý rok více než 100 povolenek na vypouštění znečištěné vody do moře. Často se tak děje velmi blízko plážím.

"V Izraeli je velmi obtížné postavit se průmyslovým podnikům a místním úřadům. A vláda nechce investovat peníze," říká Yariv Abramovich, ředitel Zalul.

Ve zprávě vypracované jeho organizací stojí, že se souhlasem vlády je každoročně do moře vypuštěno 140 tun těžkých kovů, 130 tun pesticidů, 5 tun arzeniku, 1300 tun čpavku a tuna kyanidu. "Existují obavy, že k firmám důležitým pro izraelskou ekonomiku je při udělování povolenek přistupováno shovívavě," vyvozuje zpráva.

Vláda: "Lepší se to"

Ministerstvo pro ochranu životního prostředí uvedlo, že zpráva společnosti Zalul není přesná a pláže jsou mnohem čistější než dříve. "Izrael je v této oblasti na jedné z lepších pozic," prohlásil mluvčí ministerstva.

Nejnovější zpráva OSN zařadila oblast kolem Tel Avivu za jedno z deseti městských center, které nejvíce znečišťují Středozemní moře. Ministr Gideon Ezra nedávno řekl deníku Jerusalem Post, že jeho ministerstvo má nedostatek lidí na to, aby vynucovalo dodržování ekologických zákonů.

Největším znečišťovatelem v Izraeli je firma Shafdan. Ta se stará o kanalizaci v oblasti kolem Tel Avivu, která sestává z 26 okrsků.

Mluvčí společnosti Shafdan Amnon Liebermann řekl, že 96 procent odpadů v této oblasti prochází čističkami. Zbývající čtyři procenta jsou však vypouštěna jako nečištěný kal do moře.

Na základě vládního rozhodnutí se začala firma Shafdan připravovat na to, že začne kal spalovat. Ministerstvo pro ochranu životního prostředí nyní oznámilo, že chce prozkoumat další možnosti, jako třeba přeměnu kalu na hnojivo.

Sagit Rogensteinová ze společnosti Zalul má za to, že při spalování kalu by do ovzduší unikaly škodlivé chemikálie. "Takže byste to dýchali namísto toho, abyste v tom plavali."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů