Čtvrtek, 18. dubna 2024

Amerika Daniela Anýže

Amerika Daniela Anýže
V zásadě se jednalo o zabijačku a la Maryland. Přesněji řečeno o podzimní sklizeň na farmě, ležící na jih od Washingtonu na břehu zátoky Chesapeake, která při východním pobřeží USA sbírá po délce více než tří set kilometrů vodu ze sto padesáti toků a do Atlantiku odvodňuje území o rozloze dvakrát větší, než je Česko.V brakické vodě zátoky, kde se mísí oceán s řekami, žijí různé mořské potvory, krabi, krevety, ústřice. A o ty posledně jmenované přesně šlo.

Tom, který jinak podniká v cestovním ruchu ve Washingtonu, potřeboval na své venkovské farmě, kde se jako kluk narodil a teď ji dostal po rodičích, pomoci sníst letošní úrodu ústřic. A tak sezval známé na ústřicové hody.

S čerstvými úlovky na talíři, před čtvrt hodinou vytaženými z vody, už toho na přemýšlení moc není. Jedna zvědavá, možná i závistivá pochyba ale v hlavě přece jen hlodá. Pěstovat ústřice to přece není není vůbec levná věc. Kde na to ten Tom bere peníze, vždyť jeho domek ve Washingtonu na žádný blahobyt nevypadá.

"Vlastně mě to nestojí ani dolar," říká Tom a vysvětluje, že takřka všechny náklady s pěstováním ústřic pro osobní potřebu si může odečíst z daní. Jako co? Jako laskavost státu Maryland vůči svým občanům?

Ne v rámci programu, jehož cílem je obnovit v zátoce Chesapeake původní ekosystém. Ten byl zdecimován rozvojem měst, průmyslu i moderního zemědělství na územích, odkud do zátoky stéká voda. Takže například současná populace ústřic je na deseti procentech stavu ze začátku minulého století. "Tahle jedna sádka ústřic, metr a půl krát metr a metr, za dvacet čtyři hodin přefiltruje 5300 galonů vody," tvrdí Tom. Neboli, pět sádek, které si Tom pořídil a odečetl z daní, denně vyčistí 106 000 litrů zátoky.

Podle úřadů už jsou výsledky tohoto i ostatních programů vidět a zátoka, která odvodňuje území, kde žije bezmála 20 milionů lidí, se pomalu, ale jistě pročišťuje. "To dává docela smysl, ne?" říká Tom s košíkem čerstvých ústřic v ruce.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů