Čtvrtek, 28. března 2024

I malé obce budou muset od ledna čistit odpadní vody

I malé obce budou muset od ledna čistit odpadní vody

PRAHA - Zelené vzbouření se konat nebude. Poslanci vládní ODS dnes totiž dali jednoznačně najevo, že nepodpoří návrh zastupitelstva Zlínského kraje, kterým by se měnil vodní zákon.

Podle něj obce s obyvateli od 500 do 2 000 obyvatel musejí po 1. lednu 2008 zajistit čištění jejich odpadních vod. Jak uvedl náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík, předloha měla prodloužit danou lhůtu do 31. prosince 2010. Jurčík zdůvodnil svůj návrh faktem, že mnohé malé obce nestačily získat povolení na vypouštění odpadních vod nad rámec vodního zákona na limity znečištění. „Obce, které nemají  vybudované čističky, nezískají povolní k vypouštění odpadních vod po 1. lednu 2008, protože bez řádného čištění nebudou schopny dodržet limity stanovené platným předpisem,“ řekl Jurčík. Důsledkem tohoto faktu bude, že v daných obcích zamrzne stavební rozvoj, neboť jim úřady nepovolí kvůli nevyřešenému odkanalizování další výstavbu. 

Jeho argumentaci ale odmítli poslanci ODS. Václav Mencl například konstatoval, že problém by se prodloužením termínu na výstavbu čističek jen odsunul. „Je třeba najít rychlé a účinné řešení ihned,“ uvedl Mencl.

Návrh budou poslanci definitivně posuzovat příští týden, ale už nyní je jasné, že nemá šanci na schválení.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů