Čtvrtek, 28. března 2024

Lidem, kteří vypouštějí jímku do přírody, hrozí až padesátitisícová pokuta

Lidem, kteří vypouštějí jímku do přírody, hrozí až padesátitisícová pokuta

PŘÍBRAMSKO - Vyvážení jímek provádí na Příbramsku několik firem, mezi nimi také příbramské a sedlčanské technické služby.

Každý, kdo není napojen na kanalizaci a vypouští odpad do jímky, musí řešit také její vyprázdnění. Podle našich informací si však málokdo objedná fekální vůz a je ochoten zaplatit nemalou částku za odvoz na čističku. Lidé na vesnicích často vypouštějí obsah jímky na louky za zahradou a znečišťuje tak životní prostředí a zamořuje spodní vody. Riskují pokutu až 50 tisíc korun. Vyvážení jímek provádí na Příbramsku několik firem, které mají smlouvy s čistírnami odpadních vod.

Na Příbramsku je možné oslovit například Technické služby města Příbrami a domluvit si termín vysátí jímky. „Pokud si někdo u nás objedná fekální vůz, tak není problém se domluvit. Může to být třeba druhý den. Máme čtyřkubíkovou cisternu a nasátí tohoto množství většinou netrvá déle než půl hodiny. Sací trubice má průměr patnáct centimetrů, cena sání se počítá za čtvrthodinu, což je 210 korun,“ vysvětluje ředitel Technických služeb Příbram Ladislav Michvocík. Podle něj se ale jejich služeb v tomto směru moc nevyužívá, zaznamenají asi třicet objednávek ročně. Podle ceníku technických služeb se při desetikilometrové vzdálenosti od místa firmy, půlhodinovém sání čtyř kubíků fekálií dostaneme na částku 882 korun. Na Sedlčansku se u technických služeb dostaneme na velice podobnou částku, rozdíl v ceně je minimální. Tyto služby nabízejí i některá zemědělská družstva, ale zákazník si musí předem zajistit uložení na čističku sám.

 Markéta Jankovská

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů