Pátek, 19. dubna 2024

Návrh na odklad čištění odpadních vod v malých obcích neprošel

Návrh na odklad čištění odpadních vod v malých obcích neprošel
Praha - Malé obce budou muset od příštího roku zajistit přiměřené čištění odpadních vod podle platných předpisů. Půjde o obce do 2000 tzv. ekvivalentních obyvatel, které mají kanalizaci, ale nemají čistírnu odpadních vod. Poslanecká sněmovna dnes zamítla návrh novely zákona o vodách, který měl obcím dát ještě tři další roky, po které by mohly vody vypouštět bez čištění.

Uvedeným obcím hrozí, že od příštího roku nezískají nové povolení na vypouštění odpadních vod. Problém se týká asi tisícovky obcí z celé ČR. Nebudou totiž schopny dodržet limity znečištění stanovené nařízením vlády. Platnost dosavadních povolení vydaných do konce roku 2001 jim skončí v závěru letošního roku. Odpůrci argumentují mimo jiné tím, že obce měly možnost do konce roku 2002 požádat o výjimku a ta by platila deset let.

Odpůrcům také vadilo, že návrh novelizuje přechodná ustanovení. Navíc by prý byl demotivační vůči obcím, které již problém začaly řešit samy a shánějí peníze na stavbu čističek. Poslanec Václav Mencl (ODS) při projednávání v druhém čtení poslance informoval, že ministerstvo životního prostředí bude bude při úvahách o sankcích přihlížet k tomu, zda už začaly situaci řešit.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů