Pátek, 19. dubna 2024

Stavební práce mění tvář města

Stavební práce mění tvář města
Komplexní rekonstrukce kanalizace včetně dostavby dalších částí kanalizační sítě pozměnila od letošního roku tvář Klatov.

Akce za téměř 628 milionů korun spolufinancovaná z Fondu soudržnosti Evropské unie, Státního fondu životního prostředí ČR a rozpočtu města Klatov přináší obyvatelům města mnoho komplikací. Odměnou jim po dokončení v příštím roce bude zlepšení životního prostředí ve městě a okolí.

Rozkopané ulice a uzavírky jsou trnem v oku motoristům, pěším i podnikatelům. Stavbu od začátku provází řada komplikací, mimo jiné černých staveb. "Mnohokrát se stalo, že jsme v terénu narazili na stavby bez dokumentace a podkladů. Od některých sítí neexistuje žádná dokumentace. Některé firmy řeší podobné případy zaslepením potrubí, my takové řešení považujeme za nesolidní. Museli jsme proto často odkrýt desítky metrů zeminy, abychom zjistili, odkud a kam potrubí vede, a teprve potom jsme mohli problém vyřešit. Potýkáme se i s řadou dalších potíží, jako je například likvidace kontaminované zeminy," říká ředitel výrobní divize vedoucího člena sdružení SMP CZ a.s. Jan Freudl.

V současné době už se podařilo dokončit práce na jedné z hlavních městských tepen - třídě Kapitána Jaroše. Také zde narazili stavbaři na rizika, se kterými nikdo nepočítal. "Přes velkou snahu nedokázal náš stavební partner všechno včas vyřešit. Bylo třeba se vyrovnat s historickými domy v okolí, kde je potřeba dodržet mnoho parametrů tak, aby bylo vše v pořádku. Kanalizace, vodovod a další práce v této ulici skončily v termínu. Problém nastal při pokládce povrchu. Přesto bylo možné v omezeném režimu tuto ulici využívat. Kompenzace, které jsme za překročení termínu uhradili městu, jsou z mého pohledu v pořádku. Při nabídce termínu realizace jsme přesně neodhadli veškerá rizika," vysvětluje Jan Freudl s tím, že dalších 18 dílčích stavebních objektů v rámci akce Klatovy - čisté město bylo dokončeno v řádném termínu.

Obyvatelé Klatov si často stěžují, že práce nepokračují i v noci a o víkendech, podle Jana Freudla to ale vždy není možné: "Pracujeme o víkendech vždy, když nám to dovolí technologické postupy. Práce večer ale často možná není. Všem se zkrátka zavděčit nemůžeme, protože nám volají lidé, že je večer svou prací rušíme. Současně se ozývají nespokojení občané, kteří se diví, proč neděláme do večera. Navíc stavební povolení i smlouva o dílo mají určité podmínky. Vždy se tedy snažíme najít kompromis a splnit termíny, ke kterým jsme se jako sdružení zavázali."

Na dokončení akce se mohou Klatované těšit v květnu příštího roku. Odměnou jim bude zkapacitnění kanalizační a vodovodní sítě ve městě a nové kanalizační a vodovodní řady v přilehlých obcích, které dosud nemají splaškovou kanalizaci, a hrozí jim tak porušení zákona o odpadech. V současné době jsou odpadní vody vypouštěny do Drnového potoka a řeky Úhlavy buď přímo nebo ilegálně dešťovými kanalizacemi. Jsou tak znečišťovány povrchové a podzemní vody i půda. Rekonstrukce zajistí, že odpadní voda bude vyčištěna v čistírně, což přinese zlepšení životního prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů