Čtvrtek, 28. března 2024

Úředník nechal vhodit 17 tun radioaktivního odpadu do řeky

Úředník nechal vhodit 17 tun radioaktivního odpadu do řeky

Konžské úřady zatkly vládního úředníka, kterého podezřívají, že nařídil zbavit se radioaktivního odpadu v tamní řece Mura. Úředník nebyl troškař, ve vodě mělo skončit 17 tun.

KINSHASA - Konžská ministryně životního prostředí odmítla poskytnout informace o identitě podezřelého vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování. Odpad podle ní pocházel z jedné čínské společnosti, ta ale prý vhození odpadu do řeky neiniciovala.

Úřady zahájily kampaň vyzývající obyvatele, aby se drželi od řeky dál a nekoupali se v ní nebo z ní dokonce nepili. Řeka Mura je v provincii Katanga, kde byl odpad shozen, zdrojem pitné vody pro 300 tisíc obyvatel nedalekého města Likasi. Ministryně uvedla, že v místě bylo naměřeno padesátinásobné překročení limitů, zejména bylo zjištěno vysoké množství radioaktivní mědi a kobaltu.

Mura rovněž protéká nedaleko dolu, který poskytl uran pro výrobu atomových bomb shozených v závěru druhé světové války Američany na Japonsko. Ačkoliv je důl oficiálně už celá desetiletí uzavřen, je stále v provozu.

NBC, WaterTech Online

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů