Úterý, 16. dubna 2024

Polský patent může zachránit obce před povodní

Polský patent může zachránit obce před povodní

ČESKÁ VES - Obtížně nasadit dva pytle na rouru pod násypník, lopatou do něj naházet desítky kilogramů písku, otevřít zarážku a naplnit pytle.

V případě, že je písek mokrý, bouchat do násypníku tak dlouho, dokud se písek nenasype do pytlů. Takové peripetie musejí v případě povodní podstupovat hasiči a dobrovolníci v obcích, když potřebují vytvořit bariéru proti vodě. Boj s povodní ale nemusí být tak komplikovaný. Jaroslav Kejval, tajemník bezpečnostní rady a krizového štá〜bu okresu Jeseník pozval do České Vsi polského vynálezce.

„Toto zařízení je velice výkonné, jednoduché a pořizovací cena necelých sto tisíc korun je taková, že za ni nenakoupíme ani pytle. Tady za tuto částku dostaneme tisíc pytlů a přístroj, který za hodinu naplní devět set pytlů,“ uvedl Kejval hlavní výhody rozkládacího stroje, který trošku připomíná dětský kolotoč.

Na prezentaci pozval zástupce Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, tajemníky bezpečnostních rad okresů, hasiče a starosty Jesenicka. K obsluze přístroje stačí jenom čtyři lidé. Dva lopatami nabírají písek do násypníků, třetí navléká pytle a čtvrtý je skládá na místo. Vynález se zrodil v hlavě Lecha Michalczewskieho. „Klima na celém světě se mění, přibývá povodní a všude se jako zásadní ochrana před vodou používají pytle plněné pískem. Dosavadní způsoby jsou velmi nákladné. Náš přístroj za hodinu naplní devět set pytlů, což je trojnásobek stávajících zařízení,“ uvedl Michalczewski. Tento argument přítomné zaujal. Při zářijových záplavách se jesenickým hasičům podařilo za hodinu naplnit jen sto pytlů pískem. Když je totiž písek vlhký, je práce s ním obtížná, což okamžitě předvedli na zařízení, které je běžně k dispozici.

„Je to perfektní, ale nemáme na to peníze,“ povzdechl si starosta Skorošic František Kadlec (nez.).

„Myslím, že je to dobrá věc, ale velmi neekonomická. Přivítal bych, kdyby například pět takových zařízení koupil krizový štáb a v případě potřeby je půjčoval obcím,“ připojil se František Kadaňka (KSČM), místostarosta Mikulovic. Vynález se líbí i hasičům, ale k principu mají výhrady. „Je to skvělé, rychlé, ale při našem způsobu práce se může zlomit jen lopata. Tady je potřeba elektřina. Pytle se nezavazují, což by při přepravě asi vadilo. Kdybychom z těchto pytlů chtěli udělat stabilní hráz, museli bychom skládat dvě řady,“ popsal některé nedostatky vynálezu šéf jesenických hasičů Štefan Labaj.


Danuše Krčová

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů