Úterý, 16. dubna 2024

Asie na pokraji krize. Dochází pitná voda

Asie na pokraji krize. Dochází pitná voda

Singapur - Asie stojí na pokraji vážné krize. Některým tamním zemím totiž začíná docházet pitná voda. Ve své zprávě to uvádí Asijská rozvojová banka (Asian Development Bank, ADB).

K začínající krizi přispívají změny klimatu, rapidní rozvoj průmyslu a také rychlý růst populací. To všechno může vyústit ve zdravotní a sociální katastrofu, která bude stát ročně miliardy dolarů, varují odborníci.

"Jestliže současné neuspokojující trendy budou pokračovat i nadále, v jednom či ve dvou desetiletích se začnou rychle rostoucí asijské země potýkat s krizí, která v lidských dějinách nemá obdoby," píše jeden z autorů studie, Ajit Biswas.

Zprávu nazvanou "Asian Water Development Outlook" banka předložila na Asijsko-pacifickém vodním fóru, které se uskutečnilo v Singapuru. Příští týden se jejími závěry budou zabývat v Japonsku.

Zveřejnění studie přichází v době, kdy se v Indonésii na ostrově Bali jedná o budoucnosti Kjótského protokolu.

Právě problémy se zásobami vody, které s sebou přináší současná masivní urbanizace, se většinou projeví až v době, kdy už je pozdě.

"Kvalita vody je záležitost, která je v asijských zemích často přehlížená, avšak investice do tohoto resortu by měly ročně přesahovat miliardu dolarů," napsal Biswas.

"Na rozdíl od velkých měst ve vyspělých zemích, jako třeba Tokio, rozvojové země zatím vůbec neřeší svod, čištění a odtok znečištěných vod," tvrdí.

Autoři zprávy dále varují, že klimatické změny jen zvýší počet extrémních situací - such a záplav. Ty pak ukážou, jak jsou nevyvinuté kanalizace a vodovody neschopné na takové situace reagovat. A dojde ke katastrofám.

Analýza, kterou sepsal tým odborníků a specialistů na problematiku pitné vody, zahruje dvanáct asijských zemí: Bangladéš, Kambodžu, Čínu, Fidži, Indii, Indonésii, Kazachstán, Pákistán, Filipíny, Samou, Srí Lanku a Vietnam.

Těmto zemím ADB doporučuje jediné - razantní změnu v dosavadním vodohospodářství. Příklad si mohou brát z úspěšných modelových situací v Singapuru a Kambodži, kde značně vylepšili systém sledování konzumované pitné vody.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů