Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rejdaři opouštějí Labe

Rejdaři opouštějí Labe
Za prvních devět měsíců bylo Labe nesplavné 130 dní, což je vůbec nejvíce za poslední léta. Rejdaři tak hromadně přesouvají své lodě do zahraničí, kde vykazují více než polovinu přepravních výkonů českých říčních lodí. Za tři čtvrtletí přepravili čeští rejdaři téměř 1,6 mil. t zboží, o 100 tis. t více než loni, výrazně však narostl podíl přepravy mezi třetími zeměmi. Z necelých 110 lodí české říční flotily již jezdí dlouhodobě v zahraničí 60 % plavidel. Na Labi tak zůstali pouze dva velcí přepravci - Československá plavba labská a Evropská vodní doprava.

Podle MD by byl řešením nový jez u Děčína, který by hladinu stabilizoval v nejkritičtějším úseku řeky na hranicích s Německem. Hranice splavnosti Labe je 140 cm a právě u Děčína je vodní hladina často nižší.

Podle předsedy Sekce vodní dopravy Svazu dopravy ČR Jiřího Astera nahrává utlumující se lodní provoz na Labi železnici a kamionové přepravě. Německé dráhy tak podle něj mohou zvyšovat ceny bez ohledu na konkurenci. "Oni zneužívají té debaty kolem životního prostředí, přitom je to jen zástěrka pro ekonomické zájmy," řekl ČTK Jiří Aster.

Pokud se nepodaří postavit jez u Děčína, zbývá podle MD jediné řešení, jak dostat lodě zpět na české řeky. Tím je údajně program kompenzací pro provozovatele vodní dopravy během nepříznivých plavebních podmínek na Labi. Program již schválila EU, dosud se však čeká na souhlas české vlády.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů