Pátek, 29. března 2024

Na Jihlavě v Dolních Kounicích plánují malou vodní elektrárnu

Na Jihlavě v Dolních Kounicích plánují malou vodní elektrárnu
U nevyužitého jezu v Dolních Kounicích na Brněnsku možná za tři roky zahájí činnost malá vodní elektrárna. Postavit ji tam chce podnikatel Tomáš Carda, který už před dvěma lety zprovoznil podobnou elektrárnu v nedaleké Veverské Bítýšce. Rozhodující bude, zda Carda dostane potřebná povolení. ČTK řekl, že následné zprovoznění přijde na zhruba sedm milionů korun.

Zařízení, které by ročně vyrobilo proud pro více než 2000 domácností, musí posoudit úředníci z odboru životního prostředí, stavební úřad i Povodí Moravy. Právě s tímto podnikem teď Carda jedná o dalších projektech. Sám si není zcela jist, že stavba v Kounicích na řece Jihlavě dostane zelenou. Hlavní problém je podle něj v zákoně, který nedovoluje stavět v území trvalé zeleně. Přitom celé okolí řeky je považováno za trvalou zeleň, podotkl.

Na jihu Moravy je několik desítek podobných zařízení, v minulosti to přitom bylo několikrát více. Dnešní vodní elektrárny už své předchůdce opatřené velkými koly připomínají jen málo. Kounické zařízení s výkonem až 90 kilowatt je navrženo jako soustava několika turbín a generátoru. Carda by k němu musel přidat ještě takzvaný rybí přechod, který by na řece v místě elektrárny umožnil pohyb rybám. Ujistil také, že zařízení není nijak hlučné.

Elektrárna, která by stála i s výkupem pozemků kolem sedmi milionů korun, se splatí do sedmi let, poznamenal Carda. Pokud podnikatel dostane všechna potřebná povolení, chce začít stavět do půl roku. Hotovo by mělo být v roce 2011.

Na jihu Moravy funguje také několik solárních elektráren a park několika větrných elektráren v Břežanech na Znojemsku. Plánují se další.

Lukáš Sapík

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů