Pátek, 29. března 2024

Na Hané přibudou nové rybníky

Na Hané přibudou nové rybníky

Olomouc - Středomoravští rybáři mají šanci získat nemalé peníze. Úředníci v Bruselu totiž zařadili na konci roku Českou republiku do první vlny zemí, kterým komise schválila operační programy podporující toto odvětví.

Rybářství z regionu již proto naznačila, že se v kraji mohou objevit nové vodní plochy, které budou sloužit hlavně agroturistice. Peníze by však měly přijít i na modernizaci techniky a zařízení na zpracování ryb či jejich propagaci a prodej.

„Určitě to vítáme. Víme o tom, ale zatím přesně neznáme podmínky,“ reagoval majitel rybářství v Nové Dědině Zdeněk Horák, který už projekt připravuje. „Něco skutečně chystáme. Z taktických důvodů bych však nechtěl podrobnosti zveřejňovat. Máme lokality a chtěli bychom nějaké rybníky založit. Nepůjde o žádnou intenzívní rybářskou výrobu, ale projekt s ohledem na krajinu spojený s agroturistikou,“ naznačil.

Stejně tak majitel tovačovského rybářství Jiří Zahradníček vítá podporu Evropské unie. „Každá pomoc je dobrá. Výstavba rybníků je však hodně drahá záležitost. Do toho se asi nepustíme. My spíše uvažujeme o vybudování malé zpracovny ryb. Zkusíme to,“ reagoval.

Úřady chtějí dostat peníze k rybářům co možná nejdříve. „Chceme program spustit už na jaře. Hodně si slibujeme zejména od všeobecné propagační kampaně, která by měla zvýšit zájem spotřebitelů o sladkovodní ryby a podpořit tak naše producenty a zpracovatele,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

Do roku 2013 by mohla přijít do tuzemského rybářství jedna miliarda korun. Zájemci by měli mít pravidla k dispozici do konce března. „Aby v dubnu mohlo být vyhlášeno první kolo příjmu žádostí,“ upřesnil mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů