Pátek, 29. března 2024

Voda v Jihomoravském kraji stojí průměrně 57 korun za metr krychlový

Voda v Jihomoravském kraji stojí průměrně 57 korun za metr krychlový

Zdražení se letos nevyhnulo ani vodnému a stočnému. Lidé z Jihomoravského kraje letos v průměru zaplatí za metr krychlový o pět korun více než minulý rok. Nejvyšší meziroční zdražení hlásí Znojemsko. Nejdražší vodné a stočné pak budou mít lidé na Blanensku. Průměrná cena vodného a stočného v Jihomoravském kraji se letos pohybuje kolem 57 korun za metr krychlový. Hlavními důvody zdražení jsou růst cen energií, zvýšení DPH z 5 na 9 procent a růst cen surové vody. 

"Zdražují se vstupy a veškeré věci s tím související. Takže si myslím, že je to reální zdražení," uvedl například předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov Petr Hájek. Za vodné a stočné lidé odebírající vodu od této firmy zaplatí přes 55 korun, což je asi o pětikorunu více než minulý rok.

Přibližně stejnou cenu, která je však oproti loňsku vyšší o 11 korun, zaplatí lidé na Znojemsku. Tamní divize Vodárenské akciové společnosti tak přináší nejvyšší zdražení v kraji.

Nejvyšší cenu pak mají odběratelé vody ve Svazku vodovodů a kanalizací okresu Blansko. Kolik zaplatí upřesnil předseda Svazku Jindřich Král: "Včetně DPH v roce 2008 bude cena za kubík činit 64 korun a 69 haléřů." Do vyšší ceny na Blanensku se ještě promítají vysoké náklady na provoz a údržbu vodohospodářské infrastruktury.

Více peněz za vodné a stočné vydají letos lidé ve všech částech kraje. Mezi místa, kde zaplatí nejméně patří například Olešnice, kde vodovod i kanalizaci spravuje město. Vodné i stočné podle tamního starosty Zdeňka Peši přijde na necelých 45 korun, což je 10 korun pod krajským průměrem. "Máme tady poměrně velké odběratele. Z nich největší je zdejší mlékárna, která odebírá bezmála jednu polovinu spotřeby vody na území města. To znamená stabilní prostředí. Samozřejmě, že nehospodaříme při provozování vodovodů a kanalizací se ziskem. Toto podnikání vnímáme především jako službu obyvatelstvu," řekl.

Na Břeclavsku cena vodného a stočného činí necelých 60 korun, na Hodonínsku a v Brně 54 korun za metr krychlový.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů