Pátek, 19. dubna 2024

Bobr prokousl Baťův kanál, voda zničila pole

Bobr prokousl Baťův kanál, voda zničila pole

Veselí nad Moravou - Povodí Moravy muselo snížit hladinu Baťova kanálu o 15 centimetrů. Kvůli bobrům, kteří proděravěli jeho pravý břeh u Veselí nad Moravou tak, že z něj začala vytékat voda na pole a zničila část porostu pšenice a řepky místním zemědělcům.

„Mohli bychom ji snížit ještě více, ale na Baťově kanálu se nyní bruslí a led by mohl začít praskat,“ uvedl ředitel závodu Povodí Moravy v Uherském Hradišti David Fína.

Bobří díry ucpali pískem Snížením hladiny dosáhli toho, že už z kanálu voda nevytéká. Co budou s děravým břehem dělat dál, to dnes budou na místě řešit úředníci, kteří mají na starosti ochranu životního prostředí.

To, že voda vytéká na pole, zjistili zemědělci minulý víkend. „Snažili jsme se díry ucpat pytli s pískem, ale pomohlo to jen na chvíli. Brzy se objevily další, a tak jsme požádali o snížení hladiny,“ uvedl Karel Řičica, kterému voda z Baťova kanálu zaplavila tři až čtyři hektary pole osetého řepkou. „Myslím, že z ní nic nebude. Jakmile řepka stojí ve vodě dva tři dny, je po ní,“ obává se zemědělec.

Voda se vylila i na sousední pole. „Mám na něm zasetou pšenici. Vněkterých místech je vody až po kolena,“ říká další zemědělec Josef Pavko. „Není to poprvé, část pole zalila voda již dříve a naposledy vloni na jaře. Škodu jsem nahradit nechtěl, ale teď už o to požádám.“

Na to, co bobři u Baťova kanálu provedli, se už přišli podívat i úředníci z radnice ve Veselí nad Moravou. „Je to evidentní, že to byl bobr. Už jsme o tom sepsali protokol a posíláme ho na krajský úřad,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Petr Michna.

Kraj také rozhodne, jestli jsou žádosti o náhradu škody oprávněné. „Zemědělci i Povodí Moravy a případně i další o ni však musí požádat,“ upozornil Pavel Michna.

Podle Jiřího Hájka z krajského úřadu by v případě bobrů nevyřizovali podobné žádosti poprvé. „Bobr je chráněný, a pokud způsobí nějakou škodu, mají poškození právo na náhradu,“ uvedl Hájek a přiznal, že bobři a kormoráni je v tomto smyslu zaměstnávají nejvíce.

Bobři zlobí i jinde To, co nyní spáchali bobři na Baťově kanálu, je přece jen výjimečné dílo. Břehy proděravěli i u jiných řek, ale „skrz“ břeh se jim to zatím podařilo jen tady. „Koruna hráze je někde široká jen metr, ale v některých místech ji provrtali i v délce tří metrů,“ uvedl David Fína z Povodí Moravy.

Betonovat břehy kanálu kvůli bobrům nebudou, ale musí díry ucpat a břeh znovu zpevnit. „Není to však tak jednoduché. Bobři se většinou vyskytují v chráněných lokalitách, a pokud chceme na tomto území udělat jakýkoliv zásah, musíme požádat o výjimku,“ upozornil Fína.

V kraji je jich šest set Bobr evropský je největší tuzemský hlodavec, dospělý jedinec váží až 30 kilogramů. Kvůli velmi kvalitní kožešině i aromatickým výměškům žláz, které se používaly v lékařství a kosmetice, byl u nás vyhuben. V posledních desetiletích se na Moravu šíří z Polska a Rakouska a v některých místech byl i znovu uměle vysazován.

Na jižní Moravě je nyní podle odhadu odborníků asi šest set bobrů. Velké problémy s ním měli například v lednickém zámeckém parku, kde ničil stromy. Podobné kousky provádí i podél Baťova kanálu a zakousl se tam i do mnoha ovocných stromů.

http://zpravy.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů