Úterý, 16. dubna 2024

Vodní elektrárny masakrují lososy

Vodní elektrárny masakrují lososy

Praha - Několik desetiletí byli lososi v Česku vyhynulým druhem.

A to přesto, že se je rybáři snaží vracet zpět do řek. Osud této ušlechtilé ryby, která pravidelně odplouvá do moře a vrací se rozmnožovat k pramenům českých řek, totiž zpečetily jezy a přehrad. Ty znemožnily lososům vracet se zpátky do mělkých vod k nakladení jiker.

„Symbolickým hřebíčkem do rakve byla stavba zdymadla ve Střekově v Ústí nad Labem v roce 1935. To naprosto znemožnilo lososům tah do horních partií řek,“ říká Pavel Vrána, odborný referent Českého rybářského svazu pro životní prostředí. Jen na Labi je na 93 jezů, přes které se ryby dostávají jen velmi obtížně nebo vůbec ne. Od roku 1997 rybáři začali vysazovat mladé lososy. Přestože je to stojí několik milionů ročně, lososů zatím příliš nepřibývá. Překážky na řekách, jezy a přehrady, jim stále brání vracet se proti proudu.

„Sice se vybudovala řada rybích přechodů, ale právě na klíčovém zdymadle ve Střekově není příliš zdařilý, takže ho ryby moc nevyužívají,“ pokračuje Vrána. Obrovské ztráty navíc rybám způsobují vodní elektrárny.

Denně jejich turbíny zmasakrují metráky ryb, včetně vzácných lososů nebo cenných úhořů. V zahraničí přitom elektrárenské společnosti investují nemalé částky do zábran, které ryby oddělí od proudu mířícího k turbínám, i do výstavby líhní pro vzácné druhy.

„Ve Švédsku a v severských zemích to provozovatelé vodních elektráren dělají automaticky,“ říká právník rybářského svazu David Zdvořáček.
 Dalibor Dostál
www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů