Úterý, 23. dubna 2024

Získá ČEZ vodní elektrárny?

Získá ČEZ vodní elektrárny?

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) uvažuje, že o další rozvoj malých vodních elektráren, vlastněných a provozovaných pěti státními podniky Povodí (Povodí Vltavy, Labe, Moravy, Ohře a Odry), a o výstavbu nových zdrojů by se staral vybraný strategický partner.
"Zatím je to jen ve fázi úvah. Vycházejí z toho, že na našich řekách existuje určitý počet vhodných míst pro vybudování malých vodních elektráren, avšak podniky Povodí nemají dostatek kapitálu, aby do těchto projektů mohly ve větším rozsahu investovat," sdělil ministr týdeníku Ekonom.
Podle některých neoficiálních zpráv bylo v rámci politických jednání již rozhodnuto, že by se oním strategickým partnerem měla stát firma ČEZ. Oficiální místa to však popírají. "Zatím žádná jednání neproběhla, ale případné další akvizici se nebráníme, pokud by byla ekonomicky přínosná. ČEZ dlouhodobě zlepšuje a rozšiřuje své portfolio malých vodních elektráren, ať už opravami současných, výstavbou nových či akvizicemi," sdělil Ivo Měšťánek, manažer komunikace společnosti ČEZ.
Ministr Gandalovič důrazně odmítá, že by bylo už rozhodnuto, na který subjekt budou vodní elektrárny převedeny. "Partner nemůže být dopředu znám. Pokud budeme vstup strategického partnera pro podniky Povodí skutečně připravovat, budeme postupovat podle zákona o výběrových řízeních, případně podle koncesního zákona," reagoval ministr.

JIŘÍ PŠENIČKA
Milena Geussová

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů