Čtvrtek, 28. března 2024

V Davli a okolí už odvádějí odpadní vody ekologicky

V Davli a okolí už odvádějí odpadní vody ekologicky

Na plný výkon již běží čistírna odpadních vod v obci Davle ve Středočeském kraji. Na ni je napojeno celkem 455 nových kanalizačních přípojek v Davli i okolních obcích. Stavbu v hodnotě bezmála 76 milionů korun vybudovala společnost Skanska od srpna 2005 do listopadu 2007. V její první fázi vznikla čistírna a velká část přípojek, ve druhé byly vybudovány další kanalizační přípojky na základě dodatečných požadavků obce Davle. Projekt byl financován z prostředků Evropské unie - Evropského fondu pro regionální rozvoj a spolufinancoval ho i Státní fond životního prostředí ČR a obec Davle.

„V Davli a jejích místních částech Sloup, Sázava a Kilián doposud kanalizace nebyla a většina domů měla vlastní žumpy. Místním obyvatelům nová kanalizace přinesla výrazně vyšší komfort bydlení a díky napojení na novou čistírnu se snížila ekologická zátěž půdy v oblasti, která přispěje i k čistotě Vltavy,“ říká manažer projektu Antonín Marek ze společnosti Skanska CZ.

čistička Davle Kanalizační síť se skládá z 14 kilometrů hlavního řadu a 9 kilometrů přípojek. Jde o tlakovou kanalizaci, na niž jsou použity trubky výrazně nižšího průměru, které oproti klasické kanalizaci také nemusí být tak hluboko v zemi. Hlavním důvodem pro toto řešení byl kopcovitý terén v oblasti a obtížné geologické podmínky. Velká část přípojek je umístěna ve skalnatém podloží a bylo nutné je razit pomocí frézy.

Mechanicko-biologická čistírna odpadních vod má kapacitu 1630 obyvatel a denně jí projde až 170 metrů krychlových odpadních vod. Zkušební provoz nové čistírny byl spuštěn již v listopadu roku 2006, nyní je ukončen, vyhodnocen a celý projekt běží v trvalém provozu. Výstavba kanalizace probíhala v pěti etapách, na konci roku 2006 obec přiobjednala dalších 30 kanalizačních přípojek, čímž se počet čerpacích šachet zvednul na konečných 455.

http://www.estav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů