Pátek, 19. dubna 2024

Vodě, řekám a potokům je věnováno další kolo soutěže Živá Praha

Vodě, řekám a potokům je věnováno další kolo soutěže Živá Praha

PRAHA – V předposledním kole soutěže Živá Praha si soutěžící rozšíří své znalosti o vodě, řekách a potocích. Budou odpovídat na dotazy spojené s problematikou pitné vody, záplav, s ochranou toků v našem hlavním městě a na další otázky, které souvisí s touto jedinečnou a nepostradatelnou surovinou.  Soutěžící mohou ihned po odeslání odpovědí porovnat své výsledky s dalšími účastníky. Na tři nejlepší čekají knihy o ekologii a dárkový balíček. Soutěžit lze v kategorii základních nebo středních škol. 

V celosvětovém měřítku je voda vzácností. „Jejím nedostatkem trpí pětina lidstva, proto jsme vodě věnovali celé jedno soutěžní kolo. Pozorní soutěžící se například dozví, odkud se bere pitná voda pro Prahu a jaká měřítka musí splňovat,“ říká organizátorka soutěže Lenka Petrlíková Mašková. Dalším podtématem je péče o vodní toky. Soutěžící na příkladu pražské Rokytky uvidí, jaké výhody přináší revitalizace toků neboli obnova jejich přirozené funkce na rozdíl od jejich rovnání nebo zatrubňování. Seznámí se také s plánováním v oblasti vod v naší zemi.

Březnové soutěžní kolo úzce souvisí s 22. březnem, který v roce 1992 vyhlásilo OSN za Světový den vody. Hlavním důvodem bylo upozornit na význam její ochrany a šetření s vodou. Tomuto tématu se věnuje i sdružení Arnika (1). Nyní například probíhá výstava „Voda v krajině“, kterou lze navštívit v Matičním gymnáziu v Ostravě (2). Pojednává o významu vody v ekosystémech, a mimo jiné nabízí i ukázku způsobů, jak se lidé mohou přirozeně a v souladu s přírodou účinně chránit před povodněmi. Výstava je putovní a lze si ji i zapůjčit. Jednotlivé panely se dají zhlédnout na adrese: www.voda.arnika.org.

Soutěž Živá Praha probíhá od listopadu 2007 do dubna 2008. Každý měsíc je vyhlašováno jiné téma týkající se ekologie a životního prostředí. Předchozí kola soutěže se věnovala tématu odpadů, šetrnému nakupování, nebezpečným látkám v našem okolí a stromům. Po skončení třech kvízových kol druhé části soutěže mohou účastníci zpracovat esej na jedno z témat. Na závěr projektu se mohou aktivní soutěžící podílet na tvorbě výstavy „Živá Praha“, která bude nabídnuta pražským školám pro ekovýchovné účely.

Aktuální téma, kvízové otázky, možnosti zapojení, registrační formulář a další potřebné informace najdou zájemci na adrese www.zivapraha.arnika.org. Soutěž je otevřená i pro mimopražské žáky. Zapojit se ale mohou i ti, kteří již odrostli školním lavicím. I na ně čeká cena v podobě tématického dárkového balíčku.

Projekt Živá Praha podpořilo grantem Hlavní město Praha.

Přílohy:

(1) O plánování v oblasti vod, a o tom jaká řešení Arnika prosazuje a proč, se dozvíte na www.voda.arnika.org.

(2) Výstavu „Voda v krajině“ si můžete prohlédnout na stránkách: www.voda.arnika.org.

 

tiskovÁ zprÁVA sdruŽENÍ arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů