Čtvrtek, 28. března 2024

Voda z Rhôny má jít podzemními kanály až ke španělským hranicím

Voda z Rhôny má jít podzemními kanály až ke španělským hranicím

Paříž - Podle plánu výstavby podzemních kanálů, o němž dnes píše deník Les Echos, by obyvatelé nedostatkem vody trpícího podhůří Pyrenejí mohli využívat vod francouzské řeky Rhôny. Její ústí do Středozemního moře západně od Marseille je od pyrenejského podhůří vzdáleno zhruba 150 kilometrů.

Podzemními kanály jsou už vody Rhôny rozváděny až k městu Montpellier a nyní se začíná zpracovávat studie o prodloužení této "pobřežní artérie" k Narbonne. Na žádost regionálních orgánů bude studie rozšířena i na možnost prodloužení až k Perpignanu u španělských hranic. Vlastní práce budou zahájeny v příštím roce, měly by skončit v letech 2012 až 2013 a vyžádají si 160 milionů eur (4,16 miliardy korun), napsal list.

Plánovaná trasa podle něho kopíruje tu, kterou předpokládal někdejší projekt vedení vod Rhôny až do Barcelony. Projekt byl prý opuštěn na nátlak zemědělců z francouzské strany hranice, kteří se báli, že z něho vytěží jejich katalánští konkurenti. Voda ale měla sloužit pro domácnosti a pro průmyslové závody. Barcelona pak zvolila cestu odsolování mořské vody.

List píše, že v regionu Languedoc-Roussillon, který zahrnuje široký pás pobřeží západně od Rhôny, spotřeba zemědělské vody klesá. Vzhledem k růstu počtu obyvatel v této oblasti, jež patří mezi turisticky nejvytíženější ve Francii, však roste spotřeba pitné vody.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů