Úterý, 16. dubna 2024

Města na Otavě chtějí za peníze z EU zatraktivnit řeku pro vodáky

Města na Otavě chtějí za peníze z EU zatraktivnit řeku pro vodáky

Strakonická, sušická, horažďovická a písecká radnice chtějí přilákat do oblasti Prácheňska více milovníků vodní turistiky. Chystají proto společný projekt, který by měl vodákům zjednodušit například splouvání jezů na řece Otavě či zlepšit možnosti ubytování v kempech podél řeky, která městy protéká. Náklady mají dosáhnout 3,8 milionu korun, města se o ně podělí rovným dílem.
O peníze na úpravy se chtějí radnice ucházet z Regionálního operačního programu (ROP), řekl dnes novinářům starosta Strakonic Pavel Vondrys. Pokud uspějí, úpravy chtějí zvládnout do dvou let.

"Chceme vodákům zpříjemnit putování po řece. U jezů půjde o jednodušší splavnění, lepší možnosti přenesení lodí, ale i zkvalitnění služeb v kempech či jednotné značení turistických cílů a přírodních zajímavostí při řece," uvedl Vondrys.

Nejdražší mají být rampy na jezech, jedna stojí 60.000 korun. Například v úseku mezi Střelskými Hošticemi a Sudoměří, který spadá pod strakonickou radnici, se tato zařízení objeví na čtyřech místech - ve Střelských Hošticích, Horním a Dolním Poříčí a v Katovicích.

Všechny radnice spolupracují na projektu Otavská plavba již osm let. Dosud se zaměřovaly spíše na propagaci regionu. Vznikl například film, který Pootaví přibližuje jako vhodný cíl pro vodáky, pěší turisty nebo cyklisty jak z tuzemska, tak i z ciziny.

Projekt Otavská plavba se zaměřuje na propagaci celého Prácheňska, kterým protéká zlatonosná řeka Otava. Ta je 113 kilometrů dlouhá a vzniká soutokem Vydry a Křemelné, které odvádějí vodu z nejvyšších míst centrální a západní části Šumavy. Projekt je přístupný i na internetové adrese www.otavskaplavba.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů