Pátek, 19. dubna 2024

Vodní kolos projel Kolínskem a vydal se na dlouhou pouť do holandského přístavu

Vodní kolos projel Kolínskem a vydal se na dlouhou pouť do holandského přístavu

Kolínsko - Největší překážky na cestě připravil pro obří tanker paradoxně člověk.

Týnec nad Labem, Veletov, Kolín. Všechna tato zdymadla musel včera po poledni překonat skoro stometrový kolos.

Na dlouhou pouť vyrazil v našich zeměpisných šířkách málo vídaný obří tanker. Z Chvaletic zamířil až do holandského přístavu Lemmer. Celá cesta by měla trvat přibližně 14 dní.

„Tanker je vyrobený na zakázku, je projektovaný na přepravu tekutých nákladů,“ řekl zástupce chvaletické Loděnice Jan Halouska.
Kabina tankeru má 6,10 metrů. Tanker je dlouhý 86 metrů a široký 9,60 metrů. „Rozměry jsou dané i velikostí plavebních komor,“ prozradila mluvčí Ředitelství vodních cest (ŘVC) Pavlína Straková.

Nejnižším mostem na trase Chvaletice – Lemmer je právě kolínský, který má podjezdnou výšku pouhých 4,5 metru. Zkušení „mořští vlci“ však včera krátce po poledni svou úlohu zvládli zcela bez problémů a po přibližně dvouhodinovém manévru u zdymadel pod Masarykovým mostem plul tanker dál směrem na Poděbrady a Nymburk. Tam čekají posádku další překážky.

Poděbradský most stále přestavbou prochází. V Nymburce už přestavba železničního mostu skončila. „V Poděbradech propluje tanker bez problémů, podjezdná výška je tu nastavena na 7 metrů. V Nymburce ale bude potřeba tanker napustit vodou, aby proplul. Podjezdná výška železničního mostu je 5,25 metrů,“ vysvětlila Pavlína Straková.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů