Pátek, 29. března 2024

Obří vodní kanál má spíše zápory, říká studie

Obří vodní kanál má spíše zápory, říká studie

Brno - Projekt za tři sta miliard - obří vodní cesta spojující Dunaj, Odru a Labe, který stále zaměstnává odborníky a pravidelně se vrací i na jednání české vlády, je stále spíše v oblasti hodně vzdálených plánů.

Podle závěrů studie zpracované pro Ministerstvo pro místní rozvoj má však projekt více nevýhod než kladů.

Jaké to jsou?

Zásadní střety s přírodními celoevropsky chráněnými lokalitami či dlouhodobá blokace stovek hektarů pozemků v okolí řek.

Pozor na přírodu

Ze studie společnosti Atelier T plan, kterou si objednalo Ministerstvo pro místní rozvoj, vyplývají tři hlavní negativa kanálu.

Je to dlouhodobá blokace pozemků v trase kanálu (například u Břeclavi se jedná o území široké 15 kilometrů), vysoké stavební i finanční náklady na stavbu labské větve kanálu v úseku Přerov-Pardubice a nepříznivé vlivy na přírodu.

"U koridoru Dunajské větve jsou zaznamenány zásadní střety s evropsky významnou lokalitou Morava Chropyňský luh. Labská větev prochází v prostoru Litovelského Pomoraví napříč územím Chráněné krajinné oblasti," uvedli odborníci ve studii.

Kanál nikdo nechce
Za hlavní komplikace pak označili to, že se výstavba obřího kanálu netýká jenom Česka, ale i okolních států. O stavbu kanálu nemá zájem ani Rakousko a Slovensko.

Naopak za hlavní pozitiva výstavby této vodní cesty označují autoři studie ekonomické přínosy a ekonomickou a ekologickou výhodnost vodní dopravy. "Je to perspektivní protipól k těžké silniční dopravě zatěžující dnes extrémně silniční síť i životní prostředí v zemi," napsali experti.

Ti navrhli, aby se v územních plánech dál chránily pozemky v okolí kanálu, a to minimálně do doby, než se definitivně rozhodne, co se stane s celým projektem.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů