Sobota, 20. dubna 2024

Jihočeský hejtman je pro zachování horní Vltavy pro vodáky

Jihočeský hejtman je pro zachování horní Vltavy pro vodáky
Jihočeský hejtman Jan Zahradník vyzývá ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby pečlivě zvážil své rozhodnutí o záměru Správy Národního parku Šumava zvýšit limit pro možné splavování horního toku Vltavy. Ta navrhuje, aby pro úsek ze Soumarského mostu byla stanovena minimální výše hladiny 61 centimetrů a zároveň zcela zakázat splouvání mezi 15. červnem a 15. srpnem. Podle názoru starostů šumavských obcí to však znamená likvidaci vodácké turistiky na řece.



„Celý problém je navíc stavěn jako střet ochránců přírody a podnikatelů, vydělávajících na vodácké turistice nekřesťanské peníze. Jak k tomu ale přijdou slušní vodáci, milující krásnou šumavskou přírodu, kteří se zatajeným dechem proplouvají zákruty magické Vltavy na místech, kde se rodí a kde ještě zdaleka nemá tu monumentálnost řeky, protékající českou kotlinou. Z vlastní zkušenosti vím, že naprostá většina vodáků je připravena ukázněně respektovat rozumné nároky na ochranu přírody a nekompromisně ze svého středu vyloučit ty, kteří je porušují“, řekl Jan Zahradník.

vodáci na Teplé Vltavě

O návrhu Správy parku musí nyní rozhodnou Rada NPŠ. „Doufám, že zdravý rozum zvítězí a že Rada doporučí zachovat stávající pravidla a splouvání horní Vltavy nadále umožní. Definitivní rozhodnutí pak bude na ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi. Na něj se proto obracím s výzvou k rozumnému přístupu. Šumavská příroda nemůže být přeci přenechána pouze hrstce vědců, sledujících obrovský experiment, který už téměř začal probíhat. Patří také nám, obyčejným lidem, kteří ji milujeme stejně, jako její tak nekompromisní ochránci“, dodal jihočeský hejtman.


Celý článek, ve kterém hejtman osvětluje svůj postoj, je umístěn na stránkách jihočeského kraje pod názvem "Zážitky z horní Vltavy budou už jen historií?" (v PDF)

Čtěte také tiskovou zprávu SNPŠ k novému návrhu pravidel splouvání horního toku Teplé Vltavy.

text: Mgr. Maria Ptáčková, tisková mluvčí
KRAJSKÝ ÚŘAD - JIHOČESKÝ KRAJ
ilustrační foto: Fantomas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů