Pátek, 29. března 2024

Seminář záchrana ze zamrzlé vodní plochy

Seminář záchrana ze zamrzlé vodní plochy

Na Lipenské vodní nádrži ve výcvikovém centru Vodní záchranné služby ČČK v Dolní Vltavici se v sobotu 1. března konal praktický seminář na téma "Vyproštění a záchrana ze zamrzlé vodní plochy".

Organizátorem semináře byla Vodní záchranná služba ČČK MS Český Krumlov, záštitu poskytnul hejtman Jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník. Dalšími subjekty, které se na semináři podílely, byly Krajský úřad Jihočeského kraje, Generální ředitelství HZS ČR, Odborné učiliště požární ochrany Borovany a obec Černá v Pošumaví.

Semináře se zúčastnilo na 130 osob. Jednalo se o členy záchranných týmů Vodní záchranné služby České Budějovice, Český Krumlov, Kladno, Praha, Ústí nad Labem, dále příslušníci HZS České Budějovice, Český Krumlov, Tábor, Ostrava, zástupci Policie ČR, jednotky sboru dobrovolných hasičů okolních obcí, Jihočeská záchranná brigáda kynologů a pozvání přijali také kolegové z Vodní záchranné služby Horního Rakouska a Bavorského červeného kříže, studenti Jihočeské univerzity - zdravotně sociální fakulty a firmy zabývající se prodejem záchranných prostředků - Zahas, Savatrade a polská firma Pro-Beh.

Seminář byl zaměřen na získávání jak teoretických znalostí, tak i praktických zkušeností v oblasti prevence nástrah na ledu, záchrany a sebezáchrany, zvládnutí specifických záchranných technik s vybavením jednotlivých složek záchranářů a mezinárodní výměna zkušeností. Navazoval na obdobné semináře, která uskutečnila na stejné téma Vodní záchranná služba Těrlicko na Těrlické přehradě v letech 2005 a 2006. Přednášky i praktická cvičení byly řízeny zkušenými instruktory či členy VZS ČČK, kteří dopolední přednášky věnovali teorii záchrany z ledu, vlastnostem ledu a hypotermii včetně ukázek základních pomůcek jednotlivců pro sebezáchranu (ledovcové bodce, teleskopické hole a házecí pytlík).

Praktickým cvičením bohužel nepřálo počasí. Orkán Emma, který zrovna řádil nad Jižními Čechy, rozbil zbytky ledu, účastníci bojovali s vysokými vlnami a zimou. Výcvik byl proto realizován tzv. "na ledu bez ledu". Bylo vytvořeno sedm stanovišť jak na hladině (s imitací zaledněné plochy), kde se účastníci zapojili do nácviku záchrany ze zaledněné vodní plochy či záchrany na vodní ploše za pomoci nafukovací lávky Gumotex nebo nafukovacích saní bavorských kolegů, tak i na břehu, kde probíhalo cvičení záchrany pomocí žebříku, upraveného žebříku s aqua boardem a plovákem či nosítek Sked. Jako technický a opěrný prostředek záchrany z ledu používali účastníci semináře raft.

Cvičení se setkalo s bouřlivou odezvou a plně splnilo svůj účel. Zástupci jednotlivých složek IZS se seznámili s problematikou vyproštění a záchrany z ledu, mohli porovnat a vyměnit si své praktické a teoretické znalosti, poznali možnosti techniky a ostatních prostředků, které lze v reálných situacích při mimořádných událostech využít.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
Jihočeského kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů