Pátek, 19. dubna 2024

Jarní sezona začíná turistům i vodákům

Jarní sezona začíná turistům i vodákům
Vodáci mohou od včerejška na některé řeky na Šumavě a na Vysočině začala turistická sezona.

Klub českých turistů Vysočiny symbolickým klíčem odemkl jarní turistickou sezonu. Při této příležitosti byla mimořádně otevřena řada památek v krajském městě a jeho okolí. Na příznivce pohybu v přírodě čekalo i několik pěších tras a třicetikilometrový cyklistický okruh. 

Hurá na vodu!

Od neděle mohou vodáci vyrazit na Šumavu. "Vzhledem k počasí se neočekává větší nápor turistů. Toky stejně v tomto úseku splouvají jen fajnšmekři a sportovci. Ti se objeví spíše až na Velikonoce. Vody je zatím dost," uvedl mluvčí správy šumavského národního parku Radovan Holub.

Jaro na šumavské řeky každoročně přiláká desítky vodáků. Někteří z nich se ale objevují i na tocích, jejichž splutí není ještě povoleno, nebo je dokonce zakázáno. To platí například pro Křemelnou, která protéká první zónou parku. Strážci parku budou proto nyní častěji kontrolovat pohyb na řekách. "Zaměří se nejvíc na to, aby vodáci nesplouvali horní tok Vltavy na úseky z Lenory dolů, který ještě není otevřen," dodal mluvčí. Provinilcům hrozí až tisícikorunová pokuta.

Splouvání řek v národním parku upravuje návštěvní řád. Stanovuje úseky vyhrazené ke splouvání, dobu splouvání, nástupní, výstupní a odpočinková místa. Stanovuje také minimální hladinu vody, při které mohou vodáci sjíždět korytem řek.

To se už letos nejspíš změní. Park zveřejnil návrh minimální výše Teplé Vltavy pro vodáky. Chce více chránit přírodu. Na frekventovanou trasu ze Soumarského mostu do Pěkné by tak směly lodě, jen pokud hladina řeky neklesne pod 61 centimetrů. Nyní je limit 45 cm. Lodě vodáků tak nebudou poškozovat dno, řasy ani perlorodky. Kromě toho by v úseku od půlky června do půlky srpna platil všeobecný zákaz sjíždění.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů