Pátek, 29. března 2024

Můžete se podívat, jak se zpracovává voda

Můžete se podívat, jak se zpracovává voda

Olomouc/ Světový den vody, který OSN před patnácti lety určilo na 22. března, letos připadl na Velikonoční víkend. Při této příležitosti společnost Moravská vodárenská každoročně otevře některé své vybrané provozovny pro veřejnost.

„V rámci oslav tohoto světového dne chce naše společnost lidem ukázat proces úpravy a čištění vody. Zájemci se můžou během exkurzí projít objekty a naši dlouholetí pracovníci jim také odpovědí na všechny dotazy,“ řekla Helena Koutná, tisková mluvčí Moravské vodárenské.

Lidé budou mít možnost prohlídnout si čističky odpadních vod v Olomouci, úpravnu vody v Černovíře, ale také historickou parní čerpací stanici ve Chválkovicích. Kromě toho do čističky a úpravny můžou přinést na rozbor vzorky vody z vlastní studny. Odborníci jim zdarma určí hodnoty tvrdosti, PH a množství dusičnanů, které jsou ve vodě obsaženy.

Pěší a cyklisté se k vodárně v Černovíře dostanou také přes most, který přednedávnem poničila vichřice Ema. „Do začátku této akce provizorně zprůchodníme most v černovírském lese. Technické služby jej zajití tak, aby na mostu zůstal 1,4 metru široký koridor, co znemožní průjezd vozidlům, ale nijak neomezí pohyb chodců nebo cyklistů. Provizorní zábradlí z bezpečnostních důvodů nahradíme plotem. Chtěli bychom proto všechny vyzvat, aby tu dbali na svou bezpečnost,“ vysvětlil Svatopluk Ščudlík, náměstek olomouckého primátora.

Začátky sobotních prohlídek

Čistička odpadových vod v Olomouci - 9:15, 10:15, 11:15, 12:15
Úpravna vody v Černovíře - 9:00, 10:00, 11:00, 12:00
Parní stanice ve Chválkovicích - 9:00, 10:00, 11:00, 12:00

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů