Sobota, 20. dubna 2024

Povodí Moravy pracuje na ochranách před povodní

Povodí Moravy pracuje na ochranách před povodní

Zlínský kraj - Povodeň může přijít kdykoliv. Stačí větší přívalové deště a lidská obydlí jsou během chvilky pod vodou. Radnice ve Zlínském kraji ve spolupráci s Povodí Moravy proto protipovodňová opatření neustále zdokonalují.

Do roku 2012 v kraji chystají čtyři větší akce. „Chceme zrekonstruovat přeliv na přehradě Bystřička, zvýšit kapacitu koryta řeky Moravy v Uherském Hradišti a Starém Městě a řeky Říky ve Slavičíně a také vybudovat ochrannou hráz Moravy v Tlumačově,“ vyjmenoval ředitel závodu Střední Morava David Fína. Dodal, že tyto akce mají vyjít přibližně na čtyři sta milionů korun.

Nejzásadnější z nich je protipovodňové opatření na Uherskohradišťsku. „Projekt intenzivně připravujeme a v letošním roce by mělo padnout definitivní rozhodnutí. Prioritou je pro nás ochrana části Rybárny,“ sdělil starosta města Uherské Hradiště Libor Karásek.

Tamní obyvatelka Alena Zemanová to jednoznačně vítá. „Při větším tání sněhu nebo deštích vždycky hrozí nebezpečí, že budeme zatopeni. Dvě třetiny zdejších obyvatel žijí v napětí,“ zdůvodnila sedmapadesáti­letá žena.

Naopak Tlumačov se už půl roku snaží vyřešit majetkoprávní vztahy k pozemkům, které mají být dotčeny stavbou hrází. Ze sto padesáti dvou zatím prodejní smlouvu podepsalo sto dva občanů.

„Zbytek s ní buď nesouhlasí, nebo není u pozemků dokončeno dědické řízení. V některých případech se vlastníci vůbec neozývají,“ zdůvodnil starosta. „Bylo by smutné, kdyby tato veřejně prospěšná stavba nebyla realizována kvůli nesouhlasu některých vlastníků,“ míní starosta.

Pokud však Senát schválí již navrženou novelu vodního zákona, která už prošla parlamentem, mohou být pozemky vyvlastněny. „Je to ale krajní řešení,“ dodal Fína z Povodí Moravy.

Kromě zmíněných oblastí se plánují před velkou vodou chránit i na Kroměřížsku. „Aktuálně připravujeme projekt v lokalitě Korytná u elektrárny Strž, kde mají úpravy napomoci vylití vody do blízkých lužních lesů,“ přiblížil mluvčí radnice Pavel Zrna.

Dodal, že město společně s dalšími obcemi připravuje také projekt v povodí Věžeckého potoka, zahrnující úpravy břehů a okolí včetně změn osevních postupů. „Výběr plodin na přilehlých polích je důležitý z toho důvodu, aby se na nich voda udržela delší dobu a přívalová vlna nepostupovala tak rychle,“ objasnil.

Zlín i Otrokovice nechaly v minulosti zpevnit břehy, opravit jezy a pravidelně na jaře čistí také koryta řek. „Zkoumáme, zda po zimě nedošlo k nahromadění různých překážek a tím pádem snížení kapacity koryta,“ sdělila mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková. Zatím tedy další opatření neplánují. „Co se týče rizik z povodní před dvěmi lety, ty jsme eliminovali,“ doplnil Plesar.

Devětašedesátiletý František Novotný z Otrokovic si myslí, že místní radnice opatření udělala skutečně hodně. „Povodeň nás ale může opět potkat tak či tak. Jestli přijde, stěhuji se definitivně někam na kopec,“ svěřil se.

 

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů