Pátek, 29. března 2024

V olomoucké vodárně se znovu rozjela parní čerpací stanice

V olomoucké vodárně se znovu rozjela parní čerpací stanice

Olomouc - Parní čerpací stanice z roku 1889 se dnes znovu rozjela v olomoucké vodárně. Původní stroj, který více než sedmdesát let zásoboval krajské město pitnou vodou, uvedli do chodu pracovníci vodárny. Čerpací stanice byla hlavním lákadlem Dne otevřených dveří.

Více než sto let stará parní čerpací stanice patřila v době svého vzniku k nejvýkonnějším svého druhu. Stroj o výkonu devadesát koňských sil přečerpal třicet litrů vody za sekundu. Sestrojen byl v Praze a do Olomouce jej musel přepravit vlak. Mistr střediska výroby vody Roman Hlaváč přibližuje historii zařízení. Jako první se postavily základy, potom byl osazen parní stroj a teprve potom byla stanice zastřešena.

Technická památka, jejíž součástí byla dříve také kotelna, přilákala desítky zvědavců, většinou přišli ze zvědavosti. Velký zájem byl ale také o rozbor vody, který olomoucká vodárna nabízí. Návštěvníci chtějí vědět, jak kvalitní vodu pijí. Voda některých je srovnatelná s kojeneckou. Lidé mohli nahlédnout do celého procesu zpracování vody - od úpravy pitné až po čištění odpadních vod.

Kromě olomoucké si zájemci mohli prohlédnout úpravnu vody a čistírnu odpadních vod také v Prostějově a ve Zlíně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů