Čtvrtek, 28. března 2024

Výstavu o povodních doplní beseda o plánované přehradě v Nových Heřminovech

Výstavu o povodních doplní beseda o plánované přehradě v Nových Heřminovech
Příležitost dozvědět se o příčinách vzniku povodní a možnostech ochrany před nimi dostanou Ostravští na výstavě a besedě ke kampani “Za záchranu řeky Opavy”, kterou pořádá sdružení ARNIKA Ostrava 22. května v setkávárně sdružení Vita v 17 hodin odpoledne. Lidé budou mít příležitost dozvědět se o problémech obyvatel Nových Heřminov na Bruntálsku, kde je plánována výstavba protipovodňové přehrady, jež by tuto obec zcela zaplavila.

“Bohužel mnoho lidí věří tomu, že protipovodňovou ochranu v naší oblasti vyřeší stavba přehrady v Nových Heřminovech. Nevadí jim, že tato stavba neřeší komplexně protipovodňovou ochranu v celém povodí Opavy,” vysvětluje Lenka Daňhelová ze sdružení ARNIKA Ostrava. “Výstava a beseda by měla lidem ukázat i jiná, než ryze technická opatření,” podotýká. „Možná to na první pohled vypadá, že problémy s protipovodňovou ochranou na Bruntálsku se Ostravy netýká. Jenže Opava patří do povodí řeky Odry a úroveň řešení protipovodňové ochrany na Opavě ovlivní průběh povodní i na Odře,“ upozorňuje Daňhelová.
Výstava zachycuje průběh povodní na řece Opavě v roce 1997 a ukazuje, jak člověk přispěl k jejímu ničivému průběhu. “Regulace, napřimování toků, zástavba říčních niv či špatné hospodaření v lesích jsou důvody, proč se voda nezdrží v místech. Místo toho nabírá na rychlosti a na síle a smete všechno, co jí stojí v cestě,” říká Daňhelová.
Situace v povodí Opavy je podle Daňhelové dnes daleko lepší, než před několika lety a to především proto, že občané, zástupci zdejších obcí a neziskových organizací se spojili a založili sdružení “Voda v krajině”, které usiluje o vytvoření studie alternativních protipovodňových opatření a následně o její realizaci. “Snažíme se najít lepší řešení. Ale současně musíme lidem vysvětlit, že již vžité způsoby úprav toků nemusí být ty jediné správné,” podotýká Daňhelová.
Výstavu ve Vitě bude možno shlédnout až do 29. května a poté ji členové ARNIKY představí v Řevnicích u Prahy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů