Pátek, 29. března 2024

Chomutovští Vodní strážci ze ZŠ Kadaňská vyhráli krajské kolo v soutěži firmy Veolia Voda

Chomutovští Vodní strážci ze ZŠ Kadaňská vyhráli krajské kolo v soutěži firmy Veolia Voda

ÚSTECKÝ KRAJ - Třináct dětských kolektivů žáků 3. – 5. tříd základních škol z Loun, Chomutova, Děčína, Duchcova, Teplic a České Lípy se v sídle Krajského úřadu Ústeckého kraje zúčastnilo slavnostního zakončení soutěže „Města kolem světa aneb příběhy našich životů očima našich měst“.

Dětské práce vyhodnotili hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který nad krajským kolem převzal záštitu, a generální ředitel Severočeských vodovodů a kanalizací, a.s. ze skupiny Veolia Voda, Ondřej Beneš. V soutěži nakonec nejlépe uspěla práce kolektivu Vodní strážci ze ZŠ Kadaňská v Chomutově, která postupuje do celorepublikového finále, jehož vítěz se zúčastní mezinárodního finále soutěže v Paříži.

„Není důležité jakou technikou jste své představy o budoucnosti měst v našem kraji malovali. Mnohem důležitější je váš dětský pohled na svět. Ukazujete nám naše města a náš kraj tak, jak jej, my, dospělí už neumíme vidět. A vaše představy se mi líbí, také bych jednou rád viděl náš region tak barevný, jak jste ho namalovali,“ řekl dětem před předáním vítězného poháru hejtman.

Mezinárodní kampaň zaměřenou na vytváření vztahu dětí k životnímu prostředí nabídla školám v rámci svého působení společnost Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. ze skupiny Veolia Voda. Již pátým rokem mají základní školy možnost soutěžit společně s dětmi ze základních škol různých států světa, kde působí společnost Veolia Environnement. Stejně jako v předešlých ročnících všichni soutěžící obdrželi originální pedagogické pomůcky a s jejich pomocí měli  za úkol vymyslet a napsat text, který vypráví jejich město o svých přáních a jejich splnění. Dalším úkolem bylo vypracování dvou obrázků. První obrázek měl charakterizovat město současné a druhý představit budoucnost podle jeho přání. Žáci ZŠ Kadaňská představí svou práci  10. dubna v Praze. Příběh a obrázek celostátního vítěze pak poputuje do Paříže do Muzea Branly, kde se uskuteční výstava nejúspěšnějších obrázků dětí z celého světa. Výstava bude u příležitosti Světového dne životního prostředí a Týdne pro výchovu k udržitelnému rozvoji UNESCO v prvním červnovém týdnu letošního roku. Slavnostního zahájení se zúčastní i zástupci vítězné třídy z Česka.


Autor / zdroj: František Janačík

http://www.ustecko24.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů