Pátek, 19. dubna 2024

Jezero v Mikulovicích téměř zaniklo, přesto kvůli němu zuří boj na soudech i ministerstvu

Jezero v Mikulovicích téměř zaniklo, přesto kvůli němu zuří boj na soudech i ministerstvu

PARDUBICE – Sérií soudů pokračuje případ zasypání chráněných živočichů a likvidace jezera v Blatě v obci Mikulovice. „Podle nás bylo jezero zavezeno nelegálně a za nečinného přihlížení pardubických úřadů,“ říká Václav Průšek z mikulovického ekologického sdružení. Zítra své výroky bude hájit u Vrchního soudu v Praze (1). Žaloval jej Luděk Zahradník, spolumajitel jezera v Blatě a jednatel společnosti, která ho zavážela. Hned pozítří usedne Zahradník u Okresního soudu v Pardubicích jako žalovaný (2). Stát jej zažaloval za trestný čin ohrožení životního prostředí (3) a soudce nařídil další výslechy svědků (4).

 

Úřady v dané lokalitě původně skládku povolily. Později se ale ukázalo, že se zde vyskytuje několik druhů chráněných živočichů (5), jejichž výskyt brání provozu skládky. Zahradník následně v roce 1999 požádal o výjimku Ministerstvo životního prostředí. Odůvodněním výjimky bylo převážení veřejného zájmu, tedy existence skládky stavebních odpadů, nad ochranou žab a plazů v Blatě. Řízení nebylo dodnes skončeno. „V roce 2004 jsme upozornili na to, že úřednice ministerstva RNDr. Magdalena Boučková spis zašantročila. V roce 2007 nám dal ministr Bursík za pravdu, že převažující veřejný zájem nad ochranou ohrožených živočichů v Blatě nebyl prokázán,“ popisuje průběh téměř devítiletého správního řízení Mgr. Lukáš Matějka z Centra pro podporu občanů.

 

Mezitím Zahradníkovy firmy nelegálně zavezly stavební sutí přes polovinu jezera a do jednoho měsíce by měla být vydána výjimka i na zbytek lokality. „Předpokládáme, že ministerstvo povolí zavézt asi polovinu toho mála, co v Blatě zbylo. Jsme proti, skládek je v okolí dost a plán odpadového hospodářství kraje vyžaduje recyklaci stavební sutě (6). Ostatně jednu recyklační linku provozuje i společnost pana Zahradníka,“ dodává Matějka.

 

Další část jezera byla zničena náspem silnice první třídy vedoucí na Chrudim. „Jakoby náhodou se v územním plánu Pardubického kraje objevila přeložka silnice vedená středem skládky. Zahradník tak ani nemusel v tomto prostoru skládku realizovat a přeci vydělal. Stát s ním uzavřel smlouvu a vyplatil jeho společnosti údajně milionovou částku za omezení jeho podnikatelských aktivit,“ vysvětluje Lukáš Matějka z Arniky (7).

 

Za porušování ekologických zákonů, kvůli kterému je Zahradník souzen, byly pokutami potrestány i jeho společnosti (8). „Jenom Česká inspekce životního prostředí byla ochotna lokalitu chránit. Pokuty může udělovat i pardubický magistrát a krajský úřad. Na ně jsme se ale obraceli bez úspěchu. To jsem také prohlásil do televize a za tím si stojím, proto se žaloby na ochranu osobnosti pana Zahradníka nebojím,“ říká jednatel Sdružení pro ekologii – Mikulovice Václav Průšek. „Moje tvrzení o nelegálnosti aktivit v Blatě potvrzují tyto pokuty. Bohužel nestačily na záchranu jezera. K tomu přispělo dle mého názoru i samotné Ministerstvo životního prostředí, pracoviště v Hradci Králové, když výši pokut opakovaně po Zahradníkově odvolání razantně snižovalo. Proto jsem na výslech ředitele tohoto pracoviště (9) nejvíce zvědav,“ uzavírá jednatel Průšek.

 

Společná tisková zpráva  Sdružení pro ekologii – Mikulovice a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů