Pátek, 29. března 2024

Malá vodní elektrárna Želina slavila sté narozeniny, prohlédnout si ji přišlo téměř 1 300 návštěvníků

Malá vodní elektrárna Želina slavila sté narozeniny, prohlédnout si ji přišlo téměř 1 300 návštěvníků

ŽELINA / KADAŇSKO  –  Rovných sto let své existence si v něděli připomenula malá vodní elektrárna u osady Želina na Kadaňsku.

Sobota 5. dubna proto patřila dni otevřených dveří této národní technické památky, který pro laickou i odbornou veřejnost uspořádala Skupina ČEZ. Malou vodní elektrárnu si přišlo prohlédnout 1 278 návštěvníků. Ti se na místě například  dozvěděli, že se jedná o jednoho z nejstarších energetických a ekologických pamětníků výroby elektřiny v Čechách.

Maximální výkon malé vodní elektrárny Želina je podle průtoku vody 450 kW. Od svého znovuzprovoznění  v roce 1994 až do 31. prosince 2007  dodala  do rozvodné sítě 31 913   MWh elektrické energie, což  odpovídá úspoře  28 721 tun uhlí. Vyrobenou energii   Želina v letech 1995 až   2007 by tak  za rok spotřebovalo 9 118 domácností, budeme-li brát v úvahu, že průměrná spotřeba elektrické energie v ČR  je 3,5 MWh na domácnost a rok. Ústeckému kraji by   v současnosti stačila tato energie na dva dny. „Stowattových žárovek, které by vydržely nepřetržitě svítit jednu hodinu by pak bylo 319 130 000 a při maximálním denním výkonu elektrárny 450 kW by nepřetržitě svítilo 4 500 stowattových žárovek,“  zmiňuje některá úctyhodná čísla Antonín Volák, vedoucí odboru zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina.

Zajímavý pohled je na malou vodní elektrárnu i co se týče úspory hnědého uhlí v tunách.  V letech 1994 až 2007 se díky jednomu z přírodních živlů podařilo ušetřit 28 721 tun uhlí, což představuje vlak o délce  718  vagónů. „To je přibližně 48  vlakových souprav, budeme-li počítat, že  jedna souprava má 15 vagónů lokomotivu,“ dodává k tomu Antonín Volák s tím, že Želina je tak smysluplným příspěvkem Skupiny ČEZ k ekologizaci výroby I elektrické energie a ukázkou jejího kladného vztahu k obnovitelným zdrojům.

Malou vodní elektrárnu Želina nechalo vybudovat  za 680 000 rakouských korun  město Kadaň, zprovozněna byla 6. dubna 1908. Na svou dobu velice dobře vybavena. Ve dvou horizontálních kašnách byly umístěny dvojité Francisovy vodní turbíny, každá o výkonu 294 kW, které poháněly dva generátory. Vodu na turbíny přiváděl 166 metrů dlouhý tunel od želinského jezu.  Brzy však nestačila uspokojit vzrůstající požadavky města a okolních obcí na odběr elektřiny. I když každoročně přinášela slušný zisk, začali Kadaňští uvažovat o výstavbě nové vodní elektrárny v nedalekých Lomazicích. Ta byla zprovozněna v roce 1925. „Stará“ vodní elektrárna v Želině tak přestala sloužit svému účelu a stala se jen jakýmsi vstupním a čistícím objektem pro lomazickou elektrárnu, k níž vedl od Želiny téměř sedmikilometrový vodní tunel. Lomazická elektrárna dnes neexistuje.V roce 1965 musela ustoupit Nechranické přehradě.

Malá vodní elektrárna Želina ale mezitím chátrala, byla  totiž ponechána svému osudu, a to jak samotná stavba, tak i její technické vybavení. Prakticky se tak znovu narodila v roce 1991, kdy bylo rozhodnuto o její obnově. „Znovuzprovoznění se dočkala v roce 1995, přičemž nejdříve proběhla rekonstrukce jezu Želina a poté celé malé vodní elektrárny. Obě původní dvojité Francisovy turbíny byly   repasovány a nově instalovány na původní místo. Celkové náklady vynaložené na stavbu nového  jezu,  jezové klapky, stavidel na vtoku do kanálu  a rekonstrukci vlastní elektrárny, včetně jejího vybavení činily na 55 milionů korun,“ uvedl dále  Antonín Volák.  Na závěr ještě dodal, původně městskou elektrárnu později vlastnily Severočeské rozvodné závody Děčín, poté podnik Elektrárny SSM Tušimice a následně zase město Kadaň. To nakonec Želinu opět svěřilo do trvalého užívání Elektrárnám Tušimice. Dnešní Skupina ČEZ tak vlastní jednu z unikátních technicko-historických památek na vodních tocích v Česku. Její provoz má  již třináct let na starosti  pět lidí, kteří se střídají po dvanáctihodinových směnách. Jsou zároveň hráznými, jeznými a samozřejmě strojníky neblokových zařízení.

Dva z nich, Stanislav Švancar a Karel Dlouhý, se v sobotu stali i případnými průvodci tímto malým vodním dílem. „Ukázali jsme lidem prakticky vše. Návštěvníci si mohli  prohlédnout celou strojovnu, seznámit se s naším zázemím i podkrovními místnostmi, původně určenými pro bydlení. Vzhledem byď nepatrným  vibracím však mohou sloužit jen jako dočasné reprezentativní prostory, například  pro konání výjezdních porad, odborné přednášky a podobně,“ řekl Karel Dlouhý, strojník neblokových zařízení. 

Mezi 1 278 návštěvníky byl například i Ivo Ladenberger z Klášterce nad Ohří. „Naposledy jsem byl na Želině v roce 1986. Spolu s kamarády trempíky jsme nakukovali dovnitř, ale nic moc vidět nebylo. Stav tehdy a dnes se přitom nedá srovnat. Je jen dobře, že se Skupina ČEZ dokázala postarat o tak cenné dílo a vrátit mu původní tvář.“ Nadšena z návštěvy malé vodní elektrárny byla i Marta Fučíková z Prahy. „Máme v nedalekém Hradci chatu a během dnešní návštěvy Kadaně jsme se z plakátu dozvěděli, že je elektrárna otevřena. Protože nás zajímá, co je v okolí, kde se jinak pohybujeme, zajímavého, neváhali jsme sem zajet. Je to tu moc skvělé.“

Vůbec nejvzdálenější návštěvníci přijeli na prohlídku Želiny až z Českých Budějovic. „Trávíme teď s manželkou čtyři dny poznávání severozápadních Čech. Jeli jsme právě z Karlových Varů do Kadaně a průvodčí ve vlaku, když viděl naše batohy, se nás zeptal, zda si náhodou nejedeme prohlédnout elektrárnu. Ten o tom zase slyšel v rádiu. Vůbec jsme o dni otevřených dveří nevěděli, ale hned jsme změnili trochu směr. Jako bývalý technik se zájmem o historii jsem si něco takového nemohl nechat ujít. Sice kvůli tomu asi už vynecháme prohlídku Klášterce nad Ohří, ale stálo to za to,“ uzavřel návštěvnické pohledy na malou vodní elektrárnu Želina Jaroslav Frčka z Českých Budějovic.


Autor / zdroj: Ota Schnepp

http://www.ustecko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů