Pátek, 19. dubna 2024

Praha bude při povodni evakuovat i domy za zábranami

Praha bude při povodni evakuovat i domy za zábranami
V případě velké povodně by byli evakuováni i Pražané, kteří bydlí v záplavových pásmech chráněných zábranami proti velké vodě. Celkový počet těch, kteří by museli opustit své domovy, se pak může vyšplhat až na 68 tisíc. Uvádí to povodňový plán. Podle magistrátu by bylo vystěhování nutné hlavně kvůli bezpečnosti obyvatel.

Mohlo by se stát, že zábrany by nemusely nápor vody vydržet a mohly by se protrhnout. "Do domů by také byly uzavřeny přívody elektřiny, plynu a vody," uvedla Eva Kubátová z magistrátu. Problémem je také spodní voda, průsakům nelze zabránit. "Zaplavení sklepů hrozí zejména na Starém Městě," uvedla Kubátová.

Navzdory tomu se v záplavových územích staví nové bytové domy, další větší zástavba se plánuje třeba v Holešovicích. V Karlíně na Rohanském ostrově dokonce prodává pozemky pro výstavbu nových domů samotný magistrát.

Evakuace pro 68 tisíc lidí

"Pokud by metropoli postihla stejně mohutná povodeň jako v srpnu 2002, kdy okolí Vltavy pustošila pětisetletá povodeň, evakuace by se mohla týkat až šedesáti osmi tisíc obyvatel," uvedla Kubátová. Pro evakuaci je stanoven přesný plán, závisí na vývoji situace. "Je to rozdílné podle jednotlivých lokalit, jak jsou ohroženy stoupající vodou," podotkla Kubátová. Povodňový plán také stanoví postup při vypínání rozvodů elektřiny, plynu a vody, dodala.

Magistrát má místa pro shromáždění evakuovaných lidí a pro jejich ubytování, podle šest let starých zkušeností by nabídku využila asi jen desetina obyvatel. "Naprostá většina z nich by odešla k příbuzným či známým," uvedla Kubátová.

Protipovodňová zábrana na pražské Kampě.Urychlená výstavba protipovodňových hrazení začala právě po katastrofální povodni před šesti lety. Tehdy zábrany chránily jen Staré Město a vydržely. Nyní je v metropoli 18 kilometrů hrazení proti velké vodě, z toho pět kilometrů jich je mobilních. Magistrát dosud dal na protipovodňová opatření dvě miliardy korun. Zbývá ještě dokončit ochranu Zbraslavi, Radotína, Chuchle a Troje. Náklady by měly být zhruba 1,5 miliardy korun.

Zábrany jsou navrženy tak, aby ochránily město před povodní z roku 2002 s bezpečnostní rezervou 30 centimetrů. Tehdy způsobila velká voda v hlavním městě škody za téměř 27 miliard korun.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů