Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dobroutovští postavili nádrž proti povodním

Dobroutovští postavili nádrž proti povodním

DOBROUTOV (kra) - Největší investiční akcí v historii obce se už měsíc pyšní lidé v Dobroutově.

 Vybudováním vodní nádrže za celkem čtyři miliony korun se chrání hlavně proti možným záplavám. "Zadržování vody v krajině je ale stejně důležité," říká starosta Václav Vavroušek.

 O realizaci velkolepého díla začalo tehdejší vedení obecního úřadu usilovat před šesti lety. "Žádali jsme několikrát o dotace ministerstvo životního prostředí. Všechny naše žádosti byly zamítnuty," vzpomíná současný starosta, který tehdy zastával funkci místostarosty.

 Tehdy se už nejvyšší představitelé malé vesničky nedaleko Polné chtěli myšlenky na vodní nádrž vzdát, až přišel rok 2006 a s ním žádost o evropské peníze na ministerstvo zemědělství. "Měli jsme ideální místo, jen finance nám chyběly," přiznává Vavroušek, že nebylo absolutně v silách obce akci financovat ze svých zdrojů.

 Sítem několika stovek projektů ten z Dobroutova prošel vítězně a ministerstvo zemědělství úřadu listopadu přiznalo maximální výši dotace v celkové výši 2,6 milionu korun.

 "Bylo nám jasné, že dotace stačit na realizaci nádrže nebude, proto jsme našetřili ještě dalších 1,6 milionu korun a šli do toho," říká starosta.

 Přiznává, že někteří občané krok neschvalovali. "Dotace se vždy proplácí zpětně, proto jsme si museli vzít nejdříve úvěr od banky," vysvětluje.

 Od té chvíle začal boj Dobroutovských o čas. "Kritéria pro proplacení dotace jsou strašně přísná. Měli jsme 18 měsíců, do kterých jsme museli stavbu úspěšně zkolaudovat," vypočítává.

 Problémy přišly po ukončeném výběrovém řízení. Firma ani v září 2007 na zakázku nenastoupila a nakonec odstoupila úplně. V té době měl úřad na výstavbu nádrže a její kolaudaci zhruba osm měsíců. "Hned v říjnu jsme schválili firmu jinou. Stavební práce začaly přesně 15. října. Byli jsme rádi, že jsme vůbec nějakou firmu sehnali," přiznává bez dlouhých okolků starosta.

 Jak sám Vavroušek přiznal, zaměstnancům firmy i obecnímu úřadu nezbývalo nic jiného než se modlit, aby nepřišla tuhá zima, která by práce nuceně přerušila na dlouhé měsíce. Obec by tak o dotaci nenávratně přišla. "Naštěstí zima byla velmi mírná, i tak se ale stroje bořily, půda byla měkká," nastiňuje.

 Slavnostní den pro ves přišel letos 22. dubna, kdy probíhala kolaudace. "V tu dobu nám spadl obrovský kámen ze srdce, protože se všechno stihlo včas," o ddechuje i po měsíci, ale spokojeně starosta.

 

zdroj: Jihlavské listy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů