Pátek, 19. dubna 2024

Státní správa hmotných rezerv pomáhá v krizových situacích

Státní správa hmotných rezerv pomáhá v krizových situacích

Tiskové středisko BVV – V rámci ukázek protipovodňových opatření se na Ekologických veletrzích prezentuje Státní správa hmotných rezerv. Tento úřad se významně podílí na zajišťování bezpečnosti ČR. Jeho základním úkolem je zabezpečit věcné zdroje nezbytné k ochraně životů lidí a majetku.

Jde o mosty, stany, čluny, zařízení na pitnou vody a další pomůcky, které se využívají při případných povodních, katastrofách či teroristických útocích. Státní správa hmotných rezerv zapůjčuje tyto věci obcím, městům, hasičům apod. bezplatně. Součástí půjček jsou též deky, ošacení, základní balíčky hygienické potřeby nebo vysoušeče. Prioritně využívá materiálních zdrojů podnikatelských subjektů.

Podle požadavků příslušných ministerstev vytváří a obhospodařuje materiální zásoby v těch komoditách, jejichž běžná produkce by nepokryla předpokládanou zvýšenou potřebu za krizových stavů. Hospodářská opatření pro krizové stavy a ropná bezpečnost jsou v její koncepci pojímány jako součást krizového a obranného plánování státu, řízených Vládou ČR. V rámci nich se správa podílí na zajišťování efektivního využití hospodářských zdrojů pro řešení krizových situací vojenského i nevojenského charakteru. Správa má koordinační roli při zabezpečování věcných zdrojů. Jejich skladba je přizpůsobována potřebám řešení, především v nevojenských krizových situacích. Správa tedy zabezpečuje financování, obměnu, půjčku, nájem, prodej, skladování apod. státních hmotných rezerv. Podílí se také na humanitární pomoci.

Roční objem celkových výdajů správy na svou činnost je v posledních letech zhruba konstantní a pohabuje se v rozmezí 1,7 – 1,9 miliard korun ročně. Významnými položkami z hlediska použití rozpočtových prostředků jsou i výdaje na udržování a ochraňování komodit hmotných rezerv zemědělského a potravinářského charakteru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů