Pátek, 29. března 2024

Většina přírodních koupališt na Plzeňsku má výbornou kvalitu vody

Většina přírodních koupališt na Plzeňsku má výbornou kvalitu vody

Plzeň - Zatím výborné podmínky ke koupání v čisté, i když někde zatím ne příliš teplé vodě, nabízejí venkovní koupaliště na Plzeňsku. V rybnících v Plzni a okolí teploty vody díky teplému počasí stoupají. Pohybují se zhruba od 20 stupňů v Košuteckém jezírku až ke 22 stupňům Celsia v Kamenném rybníce, sinice zatím nejsou, řekl ČTK Jindřich Duras z Povodí Vltavy.

Přestože prognóza vývoje kvality vody je nejistá, odhadl, že například v Plzni by mohla nejméně dva až tři týdny vydržet výborná kvalita vody. Ne příliš kvalitní koupání je v okolí Plzně tradičně v nádrži České údolí.

Průhlednost vody je tu lehce nad půl metru. "Sinice sice ještě ve vodě nejsou přítomny v kritickém množství, ale i tak je kvalita vody na hranici přijatelnosti ke koupání a očekávat lze další zhoršování," popsal hydrobiolog.

Naopak výborné podmínky nabízí plzeňský Bolevecký rybník. Voda je tu nejlepší za posledních až 15 let. "Průhlednost se v těchto dnech pohybuje nad tři metry a po sinicích ani slechu," tvrdí Duras. Podle něj je to známka toho, že projekt pro zlepšení kvality vody úspěšně pokračuje.

Také na přehradě Hracholusky je právě teď výborná voda. "Je doslova křišťálově čistá - v dolní polovině nádrže dosahuje nejlepší kvalitu za celý rok, průhlednost přes pět metrů, a to je třeba si náležitě užít i za cenu otužileckých výkonů," míní Duras.

Maximálně po měsíci se na přehradě začne situace s rozvojem sinic zhoršovat. První výsledky rozborů vzorků vody ve venkovních koupalištích zveřejnili na internetu také hygienici. Podle jejich měření je zatím voda na všech již testovaných místech vhodná ke koupání.
Lada Pešková

http://www.iporadna.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů