Středa, 24. dubna 2024

Voda z některých vsetínských studánek může lidem způsobit potíže

Voda z některých vsetínských studánek může lidem způsobit potíže

VSETÍN - Pití vody z některých vsetínských studánek může lidem způsobit zdravotní problémy. Ve většině z nich se totiž vyskytují nežádoucí bakterie. Potvrdil to opakovaný chemický a mikrobiologický rozbor, který na začátku turistické sezony nechal provést odbor životního prostředí vsetínské radnice. Ze sedmi studánek má zcela nezávadnou vodu pouze jedna z nich, sdělila dnes ČTK mluvčí městského úřadu Eva Stejskalová.

Rozboru kvality vody byly podrobeny studánky na Dušné, v Janišově nad zahrádkami, Jasenka - Vlkoška, Za Díly - Ježůvka, Žebračka na Ohradě, v Semetíně a v Americe. Všem sledovaným parametrům vyhověla stejně jako v loňském roce jen studánka u cesty na Dušnou.

"Zbývající zdroje mají sice po chemické stránce vodu kvalitní, nicméně mikrobiologickým rozborem v nich byly zjištěny nežádoucí bakterie indikující fekální znečištění," poznamenal Václav Janík, vedoucí laboratoře společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín, která rozbory prováděla.

Počty zjištěných bakterií byly sice podle jeho slov oproti předcházejícímu roku v jednotlivých vzorcích nižší, ale i tak vysoko nad přísnými limity vyhlášky pro pitnou vodu. "Voda ve většině místních studánek tak má charakter vody povrchové a nelze ji doporučit k přímému pití, pouze po převaření," dodal Janík.

Podle Stejskalové dopadly nejhůře studánky v Semetíně a v Janišově, naopak relativně dobře by se umístila studánka Žebračka na Ohradě.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů