Středa, 24. dubna 2024

Přírodní vodní plochy podle EU většinou splňují hygienická kritéria pro koupání

Přírodní vodní plochy podle EU většinou splňují hygienická kritéria pro koupání

Oostende - Kdo se v létě chystá koupat v mořích, jezerech nebo rybnících v Evropě může být klidný. Podle zprávy Evropské komise voda v naprosté většině přírodních koupališť splňuje hygienická kritéria. Velká část dokonce i přísnější, než jsou povinná podle evropské směrnice. Hodnocení před začátkem sezony vychází z údajů naměřených v loňském roce.

Na pláž v belgickém Oostende, jezdí hygienici dvakrát týdně. Vzorky nabírají tam, kde je voda popás. Za 24 hodin pak budou znát výsledky. Ze čtyřiceti pláží u belgického pobřeží právě tahle vloni  byla jako jediná v  kvalitě vody nevyhovující.

"Ústí sem kanál vedoucí z Gentu. Když jsou prudké lijáky, dostane se do moře odpadní voda. Často to ale trvá jen dva, tři dny a pak je to zase dobré," popisuje Mie Van den Kerchove z Vlámské agentury pro životní prostředí.

Stejně vloni hygienici vodu sledovali na víc než 21 tisících místech po celé Evropské unii. Mořská voda je obecně čistší než sladká. Kvalitní voda lemuje pláže ve Středozemí, převládá i na severu. Hodnocení Evropské komise je dostupné i na internetu. "Každý, se může podívat, jestli místo, kde chce strávit dovolenou, odpovídá standardům," tvrdí Stavros Dimas, eurokomisař pro životní prostředí.

Oproti roku 2006 se kvalita vody o trochu zhoršila. Porovnávat se dá i podle zákazů koupání. Vede Itálie, kde se nedalo koupat na třech stovkách míst na pobřeží, podobně tomu bylo i ve vnitrozemí. Německo zaznamenalo loni 55 zákazů koupání, Česko pak 25 zákazů.  

Tento počet ukazuje na odpovědnost českých úřadů. Když vědí, že voda nevyhovuje, radši na místě koupání zakážou. Ale stejně jako ostatní nové země má ještě Česko co zlepšovat v čištění odpadních vod.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů