Pátek, 29. března 2024

Z bývalé skládky vytékají škodliviny do řeky

Z bývalé skládky vytékají škodliviny do řeky

Liberec - Téměř 70 milionů korun budou stát úpravy bývalé skládky mezi Stráží nad Nisou a libereckou průmyslovou zónou. Ze zrekultivované skládky totiž do nedaleké řeky Nisy vytékají škodlivé látky, jejichž množství nesplňuje limity. Město Liberec začne s úpravami už v letošním roce.

„Skládka bohužel stojí na potoce, do kterého z ní vytékají škodliviny. V současné době nesplňuje limity únik železa a hliníku,“ řekl náměstek primátora Milan Šír. Látky ze skládky unikají už přes třicet let, dříve však limity nebyly tak přísné jako dnes.

„Za dobu, kdy je skládka uzavřená, se už třikrát změnily limity pro množství škodlivin, které může obsahovat skládková voda, která vytéká volně do přírody. V současné době už se škodliviny do limitů nevejdou,“ vysvětlil Milan Šír důvody, proč město přistoupí k nutným úpravám.

Městu při nákladném projektu výrazně pomůže dotace ze Státního fondu životního prostředí, z něhož se liberecká radnice dočká částky přes 50 milionů korun.

Skládka byla v provozu od roku 1975 do roku 1987 a svážely se na ní průmyslové i domovní odpady z celého města. Podle Milana Šíra se na současném stavu podepsalo to, že se zde v sedmdesátých letech nedodržovala dnes běžná technologická kázeň. „Odpady nebyly dostatečně stlačovány a díky tomu tam teď dochází k propadům. V těch se drží voda. Pak stačí, když zaprší, a škodliviny vytečou ven,“ podotkl Šír.

Původně město uvažovalo o stavbě čistírny odpadních vod, podle odborníků však nebyla jistota, zda by takový krok problémy vyřešil. Hydrobiologové nakonec navrhli řešení, že se u skládky obnoví drenážní systémy, které budou vodu ze skládky odvádět pryč.

„Skládka se utěsní tak, aby se dovnitř nedostala srážková voda. Čím méně vody tam proteče, tím méně škodlivin skládka vyloučí. Chemické procesy uvnitř skládky zkrátka nebudou tak bouřlivé,“ dodal Milan Šír s tím, že projekt bude probíhat především letos. V příštím roce se na skládce vysází zeleň.

Že se problémy s úniky škodlivin z bývalé skládky začnou řešit, vítá také liberecká Společnost přátel přírody. „O problému s úniky víme, takže pokud město získalo dotaci, je to jedině dobře a bude to krok správným směrem,“ uvedl vedoucí sdružení Jan Korytář.

Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů