Pátek, 19. dubna 2024

Sinice se ve vodních nádržích rozmnožily podle hygieniků až o měsíc dřív než je obvyklé

Sinice se ve vodních nádržích rozmnožily podle hygieniků až o měsíc dřív než je obvyklé

ZLÍNSKÝ KRAJ - Až o měsíc dříve objevili hygienici ve vodních nádržích Zlínského kraje sinice, ve dvou nádržích už koupání může způsobit zdravotní komplikace. Vedoucí krajské hygieny komunální a obecné Eva Javoříková agentuře Mediafax řekla, že nejhorší je kvalita vody v Luhačovicích a v Napajedlech.

Na přehradě v Luhačovicích se první sinice objevily už počátkem června a voda už může citlivým jedincům způsobit kožní problémy. "Kromě zvýšeného obsahu sinic a chlorofylu obsahuje voda i zhoršený mikrobiologický nález. Lidé by se po koupání měli raději co nejrychleji osprchovat," poznamenala Javoříková. Podobně špatná voda je i na Pahrbku v Napajedlech.

Zatímco v uplynulých letech se první sinice objevily v nádržích až koncem června, letos je to o tři až čtyři týdny dříve. "Jedním z faktorů může být velmi mírná zima. Kvůli nedostaku sněhu je v nádržích podstatně méně vody, což množení sinic nahrává," vysvětlila Javoříková. Už pravidelně je na tom nejhůře v kraji Luhačovická přehrada, kde je prakticky každoročně vyhlášeno varování s ohledem na nebezpečné koupání. Naopak nejlépe je na tom přírodní koupaliště Kámen v Ostrožské Nové Vsi. Bez problémů se ale dá koupat i na Všemině, otrokovickém Bahňáku, vodní nádrži Horní Bečva, v Bystřičce či na štěrkovišti v Novém Hrozenkově.

Vzorky vody odebírají pracovníci hygienické stanice přibližně jednou až dvakrát během každých čtrnácti dní. "V podnělí zrovna budeme vzorky odebírat, ale aktuální výsledky budeme znát až ve čtvrtek odpoledne," dodala Javoříková.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů