Sobota, 20. dubna 2024

Plumlovská přehrada znovu ožívá, voda je v pořádku

Plumlovská přehrada znovu ožívá, voda je v pořádku

Olomoucký kraj - Rekreanti se postupně vracejí na břehy na Plumlovské přehradě. Voda je podle posledních několika měření hygieniků pro koupání zcela nezávadná. A ožívá i populární pláž U vrbiček, která se od jara razantně mění k lepšímu péčí nového provozovatele

„V minulých dnech zavítaly k Vrbičkám stovky lidí. Protože letos nevybíráme vstupné, přesný počet neznáme. Odhaduji ale, že tu bylo přes tisíc návštěvníků,“ řekl provozovatel slavné plumlovské pláže U vrbiček Radek Kocourek.

Místní i turisty láká nyní na Plumlovskou přehradu i čistá voda. Jindy bující sinice se zatím podařilo hygienikům udržet pod kontrolou speciálními chemickými přípravky, které mají bránit jejich množení. A poslední rozbory ukázaly, že voda je bez závad.

„S loňským rokem se stav vody nedá vůbec srovnat. Vidět je to především na ruchu, který v této oblasti letos opět ožívá. Chce to ale čas. Otazník teď navíc visí nad tím, zda současný stav vody vydrží celou sezonu. To už ale neovlivníme,“ poznamenal Kocourek, kterému obec Mostkovice pláž u Plumlovské přehrady před několika měsíci pronajala.

Ještě v dubnu byla pláž U Vrbiček v katastrofálním stavu. Nový provozovatel srovnal terén, uklidil listí a všudypřítomné odpadky. Otevřel nový kiosek s občerstvením a z pařezů nechal udělat lehátka.

„Velkým lákadlem pro turisty i místní obyvatele je aréna na petanque, kterou jsme dobudovali před několika dny. Zároveň jsme upravili a zprovoznili volejbalové hřiště,“ vylíčil Kocourek.

Pláž U Vrbiček i občerstvovací kiosek jsou otevřeny každý den. „Už několik víkendů po sobě udíme a grilujeme. Pokud bude zájem, klobásky a další dobroty z udírny budeme podávat každý den,“ dodal. ¨

Na Plumlovskou přehradu se vydala i šestadvacetiletá Tereza Novotná z Prostějova.

„S přítelem jsme si udělali výlet kolem přehrady. Dorazili jsme až k Vrbičkám, kde jsme se i vykoupali. Pokud se voda nezkazí, přijdeme samozřejmě zase,“ nechala se slyšet mladá žena.

O důvěru návštěvníků bude muset plumlovská přehrada a lidé kolem ní ale ještě usilovně bojovat. A pokud se zase výrazně zhorší kvalita vody, bude její snaha asi marná.

„Lidé se na pláže přehrady vracejí postupně. S masovými návštěvami obvyklými před deseti či patnácti roky se dnešní stav nedá vůbec srovnávat,“ ví nájemce další z plumlovských pláží Miloš Láznička.

Letos to zatím vypadá nadějně, což potvrdil jeden z koupajících se Marek Bitala, který na Plumlov dorazil z Mohelnice.

„Nemám důvod chodit do přeplněného aquaparku. Na Plumlovskou přehradu nedám dopustit. Voda vypadá dokonce čistěji, než jsem vůbec doufal,“ řekl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů