Úterý, 16. dubna 2024

Přívodní štola k malé vodní elektrárně Želina dostává ozdravné betonové injekce

Přívodní štola k malé vodní elektrárně Želina dostává ozdravné betonové injekce

ŽELINA – Opravu narušené vtokové části přívodní štoly od jezu Želina u Kadaně ke stejnojmenné malé vodní elektrárně na řece Ohři zajišťují v současné době pracovníci Hlavní báňské záchranné stanice (HBZS) v Mostě. S pracemi se začalo 7. a skončit by měly 18. července. Skupinu ČEZ, která je provozovatelem malé vodní elektrárny Želina bude stát oprava 12 metrů vtokové části štoly zhruba 400 000 korun.


„Jedná se o klasickou sanaci podzemního objektu, který je jinak zatopený vodou. Po vyregulování hladiny vody z 3,5 na 1,2 metru jsme ve štole postavili lešení a postupně zacelujeme největší kaverny vymleté vodou za 100 let. Do původního skalního masivu se vrtají takzvané chemické kotvy a na ně se navařují betonářské sítě. Potom se díry zakryjí ztraceným bedněním z vrubovaného plechu a zalijí se betonem. Na vše přijde další armovací síť a konečný betonový nástřik,“ zjednodušil průběh prací Jiří Spěváček, velitel pohotovosti HBZS Most.


Skupina záchranářů v roli „podzemních zedníků“ je pětičlenná. Potýká se přitom se sedmi největšími kavernami na začátku štoly, kde proud bývá při vtoku nejdravější. „Všechny jsou vymleté až na skálu, přičemž největší má rozměr 1,5x0,5 metru, nejmenší pak půl čtverečního metru. Další vymletá místa nejsou tak hluboká a bude je tudíž stačit překrýt jen sítí a betonovým nástřikem,“ dodal Jiří Spěváček. Čas podle něj ukáže, zda se tato metoda sanace osvědčila a podle toho se pak bude po další pravidelné kontrole štoly, která je daná ze zákona, se sanacemi na doporučení odborníků z HBZS Most pokračovat.


„Podle nové vyhlášky, kterou se letos změnil Zákon o hornické činnosti, výbušninách a státní báňské správě, se musí podzemní objekty delší než 50 metrů podrobit pravidelným prohlídkám. Proto poprvé přijeli odborníci z Hlavní báňské záchranné stanice v Mostě zkontrolovat 166 metrů dlouhý přívodní kanál už 19. května. Objevili hned několik míst vymletých vodou, hlavně na začátku a konci kanálu. Velikost těchto kavern časově odpovídá dosavadnímu působení vody na betonové ostění. Rozsah a způsob oprav pak určil jimi další přizvaný odborník specializující se na báňskou činnost, který si prošel přívodní kanál o deset dní později,“ uvedl na závěr za Skupinu ČEZ Antonín Volák, vedoucí odboru zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina. Cena za současná sanace přívodního kanálu nepřesáhne podle Antonína Voláka 400 000 korun.


Autor / zdroj: Ota Schnepp
http://www.ustecko24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů